Studieprogramma
De opleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. De eerste twee jaar bestaan uit een algemeen programma waarin je de belangrijkste rechtsgebieden en de beginselen van het recht bestudeert. In het derde jaar kun je zelf accenten gaan leggen in je studie door het invullen van je keuzeruimte. Hierdoor kun je ontdekken waar je talenten en interesses liggen, ook buiten het recht. Je kunt er halverwege het tweede jaar ook voor kiezen om het notarieel programma te volgen.
Hoe ziet het studieprogramma eruit?
Hieronder vind je het studieprogramma van Rechtsgeleerdheid en zie je per jaar welke vakken je volgt. Elk jaar bestaat uit vier blokken van tien weken, waarin je in totaal acht vakken volgt.
Werkvormen
Tijdens je opleiding volg je hoorcolleges, werkgroepen en seminars. Tijdens hoorcolleges bespreekt de docent de stof voor een grote groep studenten. In werkgroepen en seminars ga je met circa 25 studenten intensief aan de slag met de stof. Je bereidt opdrachten voor, zoals een debat- of presentatieopdracht, of je lost een juridische casus op die vervolgens wordt besproken. Je hebt gemiddeld 12 contacturen per week in het eerste jaar. Naast het volgen van colleges en het uitvoeren van groepswerk, besteed je veel tijd aan zelfstudie. Hierdoor ben je fulltime bezig met je studie.
Juridische, academische en professionele vaardigheden
Tijdens je studie ontwikkel je vaardigheden die nuttig zijn voor toekomstige beroepen. Je traint je argumentatievaardigheid en uitings- en schrijfvaardigheid, zoals het opbouwen, het schrijven en presenteren van een juridisch betoog. Ook leer je een probleem analyseren en met behulp van de wet en andere rechtsbronnen op te lossen. Verder leer je samenwerken, plannen en reflecteren op jouw rol als toekomstig jurist.
Toetsen en tentamens
Per vak toetsen we op een aantal momenten je kennis en/of vaardigheden. Vaak is dat een schrijf- of presentatieopdracht tijdens het vak en een tentamen direct na afloop van het blok. Je sluit de opleiding af met het schrijven van je bachelorscriptie.
Studiebegeleiding
Bij Rechtsgeleerdheid kun je tijdens je studie rekenen op goede begeleiding van tutoren en studieadviseurs. Zij bieden ondersteuning bij studie-gerelateerde zaken, maar ook bij zaken die niet direct met je opleiding te maken hebben. In het eerste semester zie je ook iedere week je student-mentor. Die maakt je wegwijs binnen de universiteit, helpt je bij het ontwikkelen van een goede studiemethode en oefent juridische vaardigheden met je.
Bindend studieadvies
Aan het einde van het eerste studiejaar ontvangt elke student een bindend studieadvies (BSA). Je moet minstens 45 (van de in totaal 60 te behalen studiepunten) behaald hebben om door te mogen gaan met je studie. Dat betekent dat je tenminste zes van de acht eerstejaarsvakken succesvol hebt afgesloten.