Hoe verbeter je de jeugdhulp voor jongeren die buiten de boot dreigen te vallen?  Hoe richt je het onderwijs zo in dat kinderen optimaal tot hun recht komen? Hoe ondersteun je ouders wanneer de opvoeding moeilijk wordt? Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Pedagogische wetenschappen misschien wel iets voor jou.

Over Pedagogische wetenschappen

Van pasgeboren baby tot jongvolwassene. In de eerste 25 levensjaren ontwikkelen de meeste mensen zich met een unieke en nooit meer te evenaren snelheid en intensiteit. Onze sprongen vooruit op lichamelijk, verstandelijk, sociaal en emotioneel gebied zijn enorm. Als pedagoog draag je bij om die jaren zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij grijp je in en zorg je voor begeleiding en behandeling als het misgaat of dreigt te gaan, en creëer je goede en passende omstandigheden voor een succesvolle ontwikkeling. Dit kan op het niveau van individuele kinderen en gezinnen, maar ook op het niveau van scholen, wijken, gemeenten of bepaalde kwetsbare groepen, door het geven van adviezen, het ontwikkelen van interventies en het meewerken aan effectief beleid.

Divers en dynamisch

De huidige tijd is uitdagend en spannend om in op te groeien; vol kansen, mogelijkheden en uitdagingen. De keerzijde van al die diversiteit en dynamiek is onrust en onzekerheid. Voor kinderen en jongeren kan het lastig zijn zich hierin staande te houden en hun eigen weg te vinden. Als pedagoog kijk je naar de effecten van veranderingen in de samenleving op kinderen en jongeren, en draag je wezenlijk bij aan de hulp en steun voor alle betrokkenen. Dit doe je bijvoorbeeld in één op één situaties met een kind en zijn of haar ouders, maar ook in een groter verband met vriendengroepen of schoolklassen.

Van kennis naar toepassing

Als student Pedagogische wetenschappen ga je aan de slag met de toekomst van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Je bestudeert hun successen, hindernissen, problemen en mogelijkheden in verschillende ontwikkelingsfasen. De kennis die je opdoet tijdens je studie, vertaal je naar nieuwe ideeën, oplossingen, toepassingen, behandelmethodes en preventieve (beleids)maatregelen voor de praktijk. Zo ondersteun je bijvoorbeeld ouders, leraren en jeugdwerkers, oftewel iedereen die zich direct of indirect bezig houdt met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Pedagogische wetenschappen: iets voor jou?

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van kinderen en jongeren en wil jij constructief en op een hoog niveau bijdragen aan hun toekomst, ontwikkeling en welbevinden? Kom dan Pedagogiek studeren in Utrecht!

Vele studenten ging je voor. Bekijk hieronder de video over Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht:

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door:

  • Pedagogisch Practicum: direct in het eerste jaar ga je op bezoek bij een organisatie en aan de slag met een praktijkvraagstuk
  • In je derde studiejaar kun je aan een buitenlandse universiteit studeren
  • De Universiteit Utrecht is internationaal toonaangevend in onderzoek in de pedagogische wetenschappen
  • Veel van je docenten zijn zelf werkzaam in het werkveld van de pedagogiek

Studievereniging en studentenleven

Studievereniging PAP is een grote, actieve vereniging. PAP biedt je een unieke blik in het pedagogische werkveld met lezingen en excursies naar pedagogische instellingen en een fantastische studiereis. Maar PAP staat ook voor gezelligheid met stamkroegavonden, feesten en verschillende ontspannende activiteiten. Daarnaast is de kamer van studievereniging PAP vijf dagen per week geopend voor haar leden en daar is iedereen altijd welkom voor koffie, thee en koekjes. PAP is dé manier om naast je studie actief bezig te zijn.

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Deadline: 
  • EU studenten: 1 mei
  • Niet-EU studenten: 1 april
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56607
Brochure: 
Brochure aanvragen