Studieprogramma

Wat ga je doen?

Pedagogiek richt zich op het aanpakken van opvoedingsvraagstukken; wat stimuleert de ontwikkeling van kinderen en jongeren, en wat zijn belemmeringen? Je leert dit soort vraagstukken te herkennen, er een onderbouwd standpunt over in te nemen, en een voortrekker te zijn om veranderingen op gang te brengen.

Omdat we aandacht voor de praktijk belangrijk vinden, ga je in het eerste jaar al aan de slag met een praktijkvraagstuk in het Pedagogisch Practicum. Met een groepje medestudenten bezoek je een organisatie, onderzoek je een vraagstuk en schrijf je een advies. Het Pedagogisch Practicum is uniek in Utrecht. 

In het tweede jaar verdiep je je kennis over gedrag en opvoeding. Je leert welke factoren de ontwikkeling bevorderen (veerkracht), en welke steun nodig is bij problematische opvoedings- en ontwikkelingsvraagstukken. In het derde jaar voer je een wetenschappelijk onderzoek uit waarover je een wetenschappelijk verslag schrijft en is er ruimte om te kiezen welke kennis je wilt verdiepen of verbreden.

Volg je ambities en creëer je eigen studieprogramma                                                        

Naast verplichte vakken, die we op de UU cursussen noemen, zijn er ook keuzecursussen. In het derde jaar is er profileringsruimte die je naar eigen ambitie en interesse kunt invullen. Op deze manier kun je een kwart van je studieprogramma naar eigen keuze invullen en behoren een stage of studeren in het buitenland tot de mogelijkheden. Ook kun je de profileringsruimte vullen met het volgen van één van de minors die aangeboden worden.

Welke vakken krijg je?

Goed om te weten

Werkvormen

De meeste cursussen bestaan uit hoorcolleges en werkgroepen. Je volgt dus soms met al je medestudenten college in een grote zaal, terwijl je op andere momenten in kleine groepen samenwerkt aan opdrachten. In het Utrecht Science Park zijn er diverse locaties en studielandschappen waar je (samen) kunt studeren. Tijdens het eerste jaar heb je gemiddeld 12 contacturen per week, en besteed je (inclusief zelfstudie) ongeveer 40 uur aan je studie. De colleges zijn voor 90% in het Nederlands. Van de literatuur is ongeveer 70% in het Engels.

Groepsgrootte

In 2024 zijn 350 eerstejaarsstudenten begonnen aan de studie Pedagogische wetenschappen. Met deze hele groep volg je dan ook de hoorcolleges. Bij een werkcollege zit je in eerste jaar met ongeveer 20 studenten in een groep.

Studiebegeleiding

Bij Pedagogische wetenschappen kun je rekenen op goede begeleiding en persoonlijk advies. Aan het begin van je studie word je ingedeeld in een tutorgroep. Gedurende het eerste en tweede jaar is de samenstelling van de groep voor de duur van dat studiejaar hetzelfde, en heb je het hele jaar dezelfde tutor. Bij hem of haar kun je terecht voor advies over je studie maar bijvoorbeeld ook bij problemen die het studeren (kunnen) belemmeren. In het tweede jaar word je ingedeeld in een nieuwe groep met een nieuwe tutor. De rest van het tweede jaar blijft je groep ook hetzelfde van samenstelling. Je nieuwe tutor is gedurende de rest van je opleiding hetzelfde.

Bindend studieadvies (BSA)

Aan het eind van het eerste studiejaar ontvangt elke student een bindend studieadvies (BSA). Je moet minstens 45 studiepunten van de bachelor Pedagogische wetenschappen behaald hebben om je studie te mogen vervolgen.