Na de opleiding

Je bachelordiploma behaald, en dan?

De bachelor Pedagogische wetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid tot een specifiek beroep.  

Na het afronden van de bachelor Pedagogische wetenschappen kun je direct de arbeidsmarkt op. We besteden gedurende de opleiding bewust aandacht aan een professionele (werk)houding. Na afronding van de bachelor heb je geen bevoegdheid om zelfstandig diagnostisch onderzoek uit te voeren of behandelplannen op te stellen, maar je kunt bijvoorbeeld wel aan de slag als onderzoeksassistent, remedial teacher of junior beleidsmedewerker.

De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelordiploma door met een master.

Aansluitende masters`

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Maar je kunt ook een andere master aan de UU kiezen. Ook kun je bij een andere universiteit in Nederland een master gaan volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen de specifieke (aanvullende) toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Beroepen

Na het behalen van een aansluitende master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag in de beroepspraktijk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als orthopedagoog, schoolbegeleider, beleidsmaker, opvoedingscoach maar ook als beleidspedagoog. Het betreft beroepen waarin je te maken hebt met kinderen in de context van ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek of beleidsvorming. De focus in onze opleiding ligt op de werkvelden jeugdzorg, leerlingenzorg, forensische zorg en gehandicaptenzorg en op instellingen die zich richten op jeugdbeleid.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van beroepen die je na je opleiding (en eventuele vervolgmaster) kunt gaan doen.

Career Services

Wil jij meer inzicht krijgen in je drijfveren, talenten en interesses? En wil jij je gedurende je studie al voorbereiden op je toekomstige carrière? Dan kun je terecht bij Career Services. Vanuit Career Services worden verschillende trainingen aangeboden, en worden ieder jaar de Career Discovery Nights georganiseerd. Dit zijn informele avonden waarin een gespreksleider met een aantal FSW-alumni in gesprek gaat over hun vakgebied.