Na de opleiding

Je bachelordiploma behaald, en dan?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Na afronding van je bacheloropleiding kun je direct de arbeidsmarkt op. Je hebt dan echter geen bevoegdheid om zelfstandig diagnostisch onderzoek te verrichten en behandelplannen op te stellen en uit te voeren. Als afgestudeerde bachelor en breed opgeleid academicus zou je kunnen denken aan banen als onderzoeksassistent, remedial teacher en junior beleidsmedewerker.

Aansluitende masters

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Maar je kunt ook een andere master aan de UU kiezen. Ook kun je bij een andere universiteit in Nederland een master gaan volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen de specifieke (aanvullende) toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Beroepen

Na het behalen van een aansluitende master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag in de beroepspraktijk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als orthopedagoog, schoolbegeleider, beleidsmaker, opvoedingscoach maar ook pedagoog. Beroepen waarin je te maken hebt met kinderen in de context van ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek. De focus in onze opleiding ligt op de werkvelden jeugdzorg, leerlingenzorg, forensische zorg en gehandicaptenzorg.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van beroepen die je na je opleiding (en evt. vervolgmaster) kunt gaan doen.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Grafische visualisatie van een vrouw staand bij een ladder. Verder staat er de volgende tekst: FSW Career Services presenteert What's Next?! Explore your future.

Ieder jaar wordt er voor studenten het evenement What’s Next?! georganiseerd om je te helpen met het oriënteren en voorbereiden op vervolgstudies, stages en de arbeidsmarkt. Gedurende twee weken kun je allerlei gratis workshops bijwonen waarin je begeleiding krijgt bij het plannen van je toekomst en nieuwe skills leert die goed van pas kunnen komen na je studie. Neem hier alvast een kijkje.