Logo keuzegids 2023 topopleiding

Topopleiding 2023

Onderwijswetenschappen in Utrecht is door de Keuzegids 2023 aangemerkt als topopleiding  (www.keuzegids.nl)


Hoe kun je 360-graden video en simulaties gebruiken om bagagemedewerkers van de KLM beter op te leiden? Hoe komt het dat je van de ene docent veel leert en bij de andere in slaap valt? Waarom maken steeds meer leerlingen gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles en wat voor gevolgen heeft dat voor de ongelijkheid in de samenleving?

Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Onderwijswetenschappen misschien wel iets voor jou. Als onderwijswetenschapper kun je overal in de samenleving bijdragen aan de ontwikkeling van mensen.

Je wordt expert in (leren) leren en leert interdisciplinair te denken en werken

Als je Onderwijswetenschappen studeert, word je expert in (leren) leren: je bestudeert hoe mensen zich ontwikkelen en hoe ze leren én hoe je hen kan ondersteunen hierbij. Hierbij verdiep je je in allerlei vormen en niveaus van het onderwijs. Leren vindt immers overal plaats: in scholen, maar ook in organisaties en in je vrije tijd. Hierbij leer je leren en ontwikkeling op verschillende niveaus te bekijken. Bijvoorbeeld op het niveau van het individuele kind: hoe leren mensen eigenlijk en hoe kun je dit ondersteunen? Maar ook op het niveau van de organisatie en op het niveau van de samenleving. Dan gaat het om vragen als: Hoe kun je een organisatie ondersteunen bij het opleiden van werknemers? En: Welke invloed heeft de inrichting van ons onderwijssysteem op kansenongelijkheid? Om deze vragen te beantwoorden heb je een brede en interdisciplinaire opleiding nodig. Onderwijswetenschappers zijn dus thuis in diverse wetenschapsdisciplines, zoals pedagogische wetenschappen, psychologie en bestuurs- en organisatiewetenschappen.

Ontwerpen, adviseren en onderzoeken

Tijdens de studie Onderwijswetenschappen leer je drie belangrijke vaardigheden: ontwerpen, adviseren en onderzoeken. Ontwerpen heeft betrekking op het ondersteunen van leer- en ontwikkelprocessen en het ontwerpen van educatief materiaal. Onderwijswetenschappers gebruiken kennis over hoe mensen leren om bijvoorbeeld trainingen, lesmethodes en digitaal lesmateriaal te ontwikkelen. Een belangrijk thema in de Onderwijswetenschappen is leren in organisaties en dit staat centraal bij het adviseren over leer- en ontwikkelvraagstukken. Onderwijswetenschappers werken niet alleen in het onderwijs, maar ook in commerciële organisaties en bij de overheid. Daar adviseren ze over de vraag hoe medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Tenslotte leer je onderzoek doen naar vraagstukken over leren, onderwijs en ontwikkeling. Bijvoorbeeld hoe je onderzoekt of je kinderen kunt ondersteunen bij het leren rekenen door gebruik te maken van adaptieve rekensoftware.

Bekijk de video over Onderwijswetenschappen studeren in Utrecht

Onderwijswetenschappen studeren, iets voor jou?

Vind je het leuk om iets te ontwerpen? Doe je graag onderzoek? Vind je het interessant om samen met anderen te werken aan complexe en uitdagende vraagstukken? Wil je een bijdrage leveren aan de samenleving door kinderen en volwassenen te ondersteunen in hun ontwikkeling? Dan is Onderwijswetenschappen een studie voor jou!

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door

  • De Keuzegids 2023 geeft Onderwijswetenschappen het predikaat topopleiding
  • Studenten zijn zeer tevreden over de opleiding, met name over de begeleiding, sfeer en studeerbaarheid (NSE2022)
  • Kleinschalige opleiding die wordt gekenmerkt door een goede sfeer en veel persoonlijk contact met docenten
  • Veel ruimte om zelf invulling aan je opleiding te geven
  • Theorie toepassen in de praktijk: Vanaf het eerste jaar ga je aan de slag voor echte opdrachtgevers
  • Een actieve studentenvereniging, samen met studenten ALPO

Ons onderwijs: Theorie toepassen in de praktijk en veel actualiteit

We vinden het belangrijk dat je leert om je kennis over leren en onderwijs in de praktijk te brengen. In ons onderwijs werken we daarom veel met opdrachten die je voor opdrachtgevers uitvoert. Zo ga je in het eerste jaar al een lessenreeks ontwerpen voor een basisschool en ga je een advies uitwerken voor een organisatie. Omdat de praktijk waarin Onderwijswetenschappers werken weerbarstig is, moet je leren hiermee om te gaan. Daarvoor is veel ervaring in de praktijk nodig. Je wordt hierbij uiteraard begeleid door onze docenten. Het is ook mogelijk om je derde jaar stage te lopen bij een organisatie waar onderwijswetenschappers werken. In je onderwijs zul je ook veel actualiteit tegenkomen: er is veel ruimte voor actuele ontwikkelingen in het onderwijs en trends in leren en onderwijzen. Zo leer je je eigen mening hierover vormen.

Onderwijswetenschappen studeren in het buitenland

Je kunt in het derde studiejaar aan een buitenlandse universiteit studeren. Studeren in het buitenland betekent: je horizon verbreden, nieuwe culturen leren kennen en je academische kennis uitbreiden. Studenten gaan bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika, België (Leuven), Finland, Zweden, Australië, Groot-Brittannië, Turkije en Canada.

Studievereniging en studentenleven

Logo van studievereniging Vocus

Studievereniging VOCUS is een vereniging voor studenten Onderwijswetenschappen en ALPO. De nadruk van VOCUS ligt op studie-inhoudelijke activiteiten. Zo worden er bijvoorbeeld excursies georganiseerd (bijvoorbeeld naar het Cito en SchoolTV (NTR) of worden er interessante gastsprekers uitgenodigd. Daarnaast fungeert VOCUS ook als gezelligheidsvereniging met genoeg activiteiten om je medestudenten nog beter te leren kennen. Iedereen is welkom om lid te worden.

Students biking on the rainbow lane

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten?

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd, Deeltijd
Studieduur: 
3 jaar, 6 jaar (deeltijd)
Start: 
September
Deadline: 
  • EU studenten: 1 mei
  • Niet-EU studenten: 1 april
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50003
Brochure: 
Brochure aanvragen