Na de opleiding

Onderwijswetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Maar de aansluiting op de praktijk vinden wij ook belangrijk. Daarom is dat een belangrijk onderdeel van je opleiding. 

De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelordiploma door met een master. Zo kun je je verder specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Na afronding van je master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Afgestudeerden vinden een baan in het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid of de publieke sector. Ook een carrière in het universitaire onderzoek is natuurlijk mogelijk. Meer over het beroepsperspectief lees je verder op deze pagina.

Aansluitende masters

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master Onderwijswetenschappen (Educational Sciences)  aan de Universiteit Utrecht. Maar je kunt ook een andere master aan de UU kiezen. Ook kun je bij een andere universiteit in Nederland een master Onderwijswetenschappen gaan volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderwijsonderzoek.

Beroepen

Onderwijswetenschappers kom je in veel verschillende organisaties en in verschillende rollen tegen: uiteraard werken ze in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven of de overheid. Er is is veel werk voor Onderwijswetenschappers. Veel studenten vinden tijdens hun stage of vlak na afronding van hun studie hun eerste baan. We weten dit doordat we de vacatures voor Onderwijswetenschappers bijhouden en doordat we goed contact hebben met het werkveld. Hieronder vind je voorbeelden van recente vacatures. Als je meer wilt weten hierover, kijk dan ook eens op ons LinkedIn account waar we veel vacatures delen.

Uitstekende baankansen en een veelzijdig werkveld

Voor onderwijswetenschappers is er altijd werk. Uit onze alumni-enquête (2022) blijkt dat tweederde van onze studenten al tijdens hun studie of direct na hun studie een baan hadden. Onze alumni komen in het onderwijs terecht, bijvoorbeeld in het basisonderwijs, het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Een groot deel gaat aan de slag op het terrein van learning and development, vaak bij commerciële organisaties. Ook in bijvoorbeeld de zorg en bij de overheid kom je onderwijswetenschappers tegen. Het werkveld van de onderwijswetenschapper is dus erg veelzijdig!

Kansen via ons online netwerk

Wanneer je eenmaal klaar bent met je studie en op zoek gaat naar een baan dan staat het online netwerk van Onderwijswetenschappen alvast voor je klaar. Via onze LinkedIn pagina delen medestudenten, docenten en alumni regelmatig interessante vacatures. Neem vooral ook eens een kijkje op deze pagina als je nu al nieuwsgierig bent naar het werkveld waar je na je studie in terechtkomt.

Career Services

Wil jij meer inzicht krijgen in je drijfveren, talenten en interesses? En wil jij je gedurende je studie al voorbereiden op je toekomstige carrière? Dan kun je terecht bij Career Services. Vanuit Career Services worden verschillende trainingen aangeboden, en worden ieder jaar de Career Discovery Nights georganiseerd. Dit zijn informele avonden waarin een gespreksleider met een aantal FSW-alumni in gesprek gaat over hun vakgebied.