Houd je van lezen? En heb je belangstelling voor alle genres? Dan is de opleiding Literatuurwetenschap écht iets voor jou. Dit is een studie voor kritische alleslezers!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren of stage in het buitenland
verbreed je horizon
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Tussen culturen

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Verhalen zijn belangrijk. Ze helpen onszelf en de wereld te begrijpen. Sommige verhalen komen terecht in boeken. Daar vormen ze een verscheidenheid aan literatuur: Europese, Afrikaanse of Aziatische teksten, digitale poëzie, romans, songteksten of levensverhalen.

Ervaar de opleiding

Door de tijd heen

Als je Literatuurwetenschap studeert ontdek en onderzoek je vele literaire vormen, talen en culturen. Want wanneer of waarom noemen we een tekst ‘literair’? Wat is de impact van literatuur op de samenleving? Waarom lezen mensen fictie? Daarnaast bestudeer je vanuit diverse perspectieven literatuur van de oudheid tot de moderne tijd, over de grenzen van culturen en talen heen, maar ook in vergelijking met media en theoretische teksten. Ook leren we je overtuigend spreken, goed schrijven en creatief denken.

naar het studieprogramma

Na het bezoeken van verschillende open dagen koos ik voor de bachelor Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht vanwege de unieke historische en filosofische focus op literatuur.

Shaila Kumaradas is alumna

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Literatuurwetenschap combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. En wil je de opleiding graag volledig in het Engels doen? Ook dat kan! Met ons Engelse programma Literary Studies volg je alle vakken in het Engels en leer je je werk ook in deze taal te presenteren.

Waarom Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • je docenten afkomstig zijn uit Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika! Deze mix is leerzaam en interessant en veel van de conferenties en symposia kennen daardoor een internationaal karakter. 
  • je tijdens de opleiding vanwege het internationale karakter kunt studeren in het buitenland! Studenten gingen o.a. naar Berlijn, Bangor, Parijs en Kyoto.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Euphorion. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, lezingen, boekvoordrachten en feesten. Ook houden zij je op de hoogte van grote gebeurtenissen in de literaire wereld.

  • je dan in - UNESCO City of Literature - Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

    Dit is wat onze studenten zeggen

    Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Literatuurwetenschap een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Literatuurwetenschap in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

    In het kort

    Diploma: 
    BA (Bachelor of Arts)
    Voertaal: 
    Nederlands
    Studievorm: 
    Voltijd
    Studieduur: 
    3 jaar
    Start: 
    September
    Collegegeld: 
    Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

    Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

    Meer informatie over collegegeld
    Toelating: 
    Matching
    Croho code: 
    56802