Houd je van lezen? En heb je belangstelling voor alle genres? Dan is de opleiding Literatuurwetenschap wellicht een goede match voor jou. Dit is een studie voor kritische alleslezers!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
cre√ęer je eigen studiepad

Grenzeloos

Onze studenten beantwoorden √°l jouw vragen!

Wat je in een willekeurige boekhandel vindt, is geschreven door auteurs van over de hele wereld. Waarschijnlijk lees je zelf ook van alles door elkaar, Europese of Japanse literatuur, recent werk of juist romans uit het verleden en soms een gedicht. Tijdens deze studie ga je de grenzen over, want literatuur bestaat in vele talen en culturen.

Van alle tijden

Wat maakt een tekst eigenlijk literatuur? Welke functie heeft literatuur in de samenleving, vroeger en nu? Tijdens de studie Literatuurwetenschap bekijk en vergelijk je literatuur van de oudheid tot en met de moderne tijd, ook in relatie tot andere kunsten en media. Van epos tot roman en van roman tot fanfictie. Door teksten in diverse periodes en talen onderling te vergelijken, leer je taaloverstijgende principes bloot te leggen. De opleiding geeft je daarnaast de tools om gedegen onderzoek te doen, zodat je goed onderbouwde standpunten kunt innemen. Literatuurwetenschap is een voortdurend debat.

Ik heb voor de opleiding in Utrecht gekozen omdat hier de hele literatuurgeschiedenis van de klassieke oudheid tot heden wordt behandeld. Dit vond ik een pre ten opzichte van Leiden en Amsterdam.

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Literatuurwetenschap combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. En wil je de opleiding graag volledig in het Engels doen? Ook dat kan! Met ons Engelse programma Literary Studies volg je alle vakken in het Engels en leer je je werk ook in deze taal te presenteren.

Je moet Literatuurwetenschap in Utrecht studeren, omdat

 • je docenten afkomstig zijn uit Europa, Noord-Amerika, Azi√ę en Afrika! Deze mix is¬†leerzaam en interessant en veel van de conferenties en symposia kennen daardoor een internationaal karakter.¬†
 • je tijdens de opleiding vanwege het internationale karakter¬†kunt studeren in het buitenland! Studenten gingen o.a. naar¬†Berlijn, Bangor, Parijs en Kyoto.

 • je lid kunt worden van Studievereniging Euphorion.¬†Zij organiseren activiteiten¬†zoals borrels, studiereizen,¬†lezingen, boekvoordrachten en feesten. Ook houden zij je op de hoogte van grote gebeurtenissen in de literaire wereld.

 • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert.¬†Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over¬†de Utrechtse Introductietijd,¬†op kamers¬†gaan,¬†studentenorganisaties,¬†cultuur en sport¬†en¬†uitgaan.

  Dit is wat onze studenten zeggen

  Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Literatuurwetenschap een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

  In het kort

  Diploma: 
  BA (Bachelor of Arts)
  Voertaal: 
  Nederlands
  Studievorm: 
  Voltijd
  Studieduur: 
  3 jaar
  Start: 
  September
  Collegegeld: 
  Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief ‚Äď voltijd 2023-2024): ‚ā¨ 2.314

  Instellingstarief 2023-2024: ‚ā¨ 10.365 (EU), ‚ā¨ 11.523 (niet-EU)

  Meer informatie over collegegeld
  Toelating: 
  Matching
  Croho code: 
  56802