Grenzeloos

Loop een willekeurige boekhandel binnen. De literatuur die je er vindt, is geschreven door auteurs van over de hele wereld. Waarschijnlijk lees je zelf ook van alles door elkaar, Europese of Japanse literatuur, recent werk of romans uit het verleden, gedichten of fanfictie. Ook bij de opleiding Literatuurwetenschap ga je de grenzen over. Want literatuur bestaat in vele talen en culturen.

Voor alleslezers

Houd je van lezen? Ook in het Engels, Frans of Duits? Heb je belangstelling voor alle genres? Dit is een studie voor alleslezers. Maar je bent wel kritisch. Jij wilt altijd het verhaal achter het verhaal weten! 

Van alle tijden

Wat maakt een tekst eigenlijk literatuur? Welke functie heeft literatuur in de samenleving, vroeger en nu? Bij de bachelor Literatuurwetenschap in Utrecht bekijk en vergelijk je literatuur van de oudheid tot en met de moderne tijd, ook in relatie tot andere kunsten en media. Van epos tot roman en van roman tot fanfiction.

Hoe zit het met de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon? Waarom zijn verhalen spannend, of juist niet? Hoe herken je een goede plot en welke plots keren door de eeuwen heen steeds weer in andere vormen terug? Wat is de wisselwerking tussen literatuur en samenleving? Door teksten in diverse periodes en talen onderling te vergelijken, leer je taaloverstijgende principes bloot te leggen.

Ik heb voor de opleiding in Utrecht gekozen omdat hier de hele literatuurgeschiedenis van de klassieke oudheid tot heden wordt behandeld. Dit vond ik een pre ten opzichte van Leiden en Amsterdam.
Hannah Ackermans, student Literatuurwetenschap

Een voortdurend debat

De opleiding geeft je de tools om gedegen onderzoek te doen. Ook is het belangrijk dat je leert om een standpunt in te nemen en te onderbouwen. Literatuurwetenschap is een voortdurend debat.

  • "Het bestuderen van een literaire tekst kan je op een nieuwe manier laten denken, alsof zich een nieuwe wereld voor je opent."
  • Thijs Joores, student Literatuurwetenschap
    "Bij Literatuurwetenschap lezen we veel, van vermaarde klassiekers tot experimentele nieuwkomers en alles ertussenin."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56802