Na de opleiding

Wat kun je met een academisch diploma?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je bacheloropleiding alle kanten op.

Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt op gaan; bijna alle studenten gaan verder met een master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven of in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Aansluitende masters

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor de volgende masters.

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi – ook wel PhD’s genoemd – leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechts onderzoek.

Mogelijke beroepen

Omdat Aardwetenschappen een brede natuurwetenschappelijke opleiding is, waarin je aspecten uit meerdere vakgebieden combineert, kun je uiteindelijk in veel verschillende werkvelden terechtkomen. Aardwetenschappers zijn erg hands-on en werken veel met apparatuur, IT, software en in laboratoria. Ze werken zowel zelfstandig als in teamverband en zijn in staat grote verbanden te leggen, risicoanalyses te maken, oplossingen aan te dragen, kernachtig te formuleren en anderen te overtuigen van hun bevindingen. 

Hieronder vind je een aantal mogelijke beroepen waar je als afgestudeerd aardwetenschapper aan de slag kunt gaan.