Ervaringen

Hester Flikweert

"Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.''

Toen ik een studiekeuze moest maken, heb ik lang getwijfeld. Ik had brede interesses en veel studies om uit te kiezen. Wat mij uiteindelijk over de streep trok om Aardwetenschappen te gaan studeren, was de praktische kant van de studie. Aan het einde van het eerste en tweede jaar ga je een maand op veldwerk in Spanje, Frankrijk of Italië. Hier pas je al jouw geleerde theorie toe in de praktijk.

Ik heb lang getwijfeld om Onderwijswetenschappen te gaan studeren, maar ik wist dat ik de bètadisciplines zoals wiskunde en scheikunde dan zou gaan missen. Bovendien was Aardrijkskunde één van mijn favoriete vakken op de middelbare school. Ik heb er altijd van gehouden om buiten te zijn en op de vakantie zoek ik het liefst de bergen op. De studie Aardwetenschappen sluit perfect aan op mijn behoeftes en interesses. Het combineert namelijk de bètadisciplines met aardwetenschappelijke processen. Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.

Naast studeren kun je in Utrecht een onvergetelijke tijd beleven. De studievereniging U.A.V. is heel actief en organiseert borrels, lezingen en andere activiteiten. Er zijn in Utrecht ook veel studentensportverenigingen te vinden. Kortom er valt altijd wel iets te beleven in het sfeervolle Utrecht.

Sjaak van Meulebrouck

''Aardwetenschappen combineert scheikunde, natuurkunde, wiskunde én biologie.''

Op de middelbare school lagen mijn interesses bij alle bètavakken. Toen ik eenmaal een keuze moest maken tussen studies als scheikunde, natuurkunde en aardwetenschappen, ging ik voor de studie met het grootste aanbod aan bèta-disciplines. Aardwetenschappen combineert namelijk scheikunde, natuurkunde, wiskunde én biologie. Super handig, want zo kun je altijd nog alle kanten op, ook als je nog niet zo goed weet waar je je binnen de aardwetenschappen op wil gaan richten.

De fysische kant van aardrijkskunde vond ik altijd super interessant. Hoe ontstaan gebergten? Hoe werkt grondwater? Waarom vinden we steenkool in de ondergrond van Nederland? De studie aardwetenschappen gebruikt bètadisciplines om dit soort vragen te beantwoorden.

Veldwerken zijn een belangrijk maar vooral ook heel leuk onderdeel van de studie. In het eerste jaar ga je na een paar maanden al op “mini-veldwerk” naar de Ardennen, en je sluit het jaar af met veldwerk in Frankrijk of Spanje. Als je vervolgens op vakantie gaat herken je overal aardwetenschappelijke processen en fenomenen, dat is echt leuk.

Naast studeren zijn er genoeg andere leuke dingen te doen in Utrecht. De studievereniging U.A.V. organiseert bijvoorbeeld tal van leuke activiteiten en ook de stad Utrecht is een bruisende studentenstad.

Mang Li

‘’In het eerste jaar krijg je een brede basis in alle bèta-disciplines, wat je gaat toepassen in de uiteindelijke veldwerken.’’

Op de middelbare school was aardrijkskunde mijn favoriete vak. Ik kan me nog heel goed de verhalen van mijn aardrijkskunde docent herinneren over zijn verschillende veldwerken. Toch was de keuze moeilijk, omdat ik natuurkunde en scheikunde ook heel leuk vond. Ik heb uiteindelijk een keuze moeten maken tussen de studies aardwetenschappen, scheikunde en civiele techniek. Ik koos uiteindelijk voor aardwetenschappen door de meeloop dag, aangezien deze een goed beeld gaf van de stof die aan bod zou komen in het eerste jaar. In het eerste jaar krijg je een brede basis in alle bèta-disciplines, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde, wat heel nuttig is, aangezien je die kennis gaat toepassen in de uiteindelijke veldwerken. Daarnaast is het nuttig, omdat je gelijk in je eerste jaar al goed leert wat je wel of niet leuk vind. Het leukste van mijn studie was mijn scriptie, een modelleerstudie die bodemdegradatie en artificial intelligence combineert met veel programmeerwerk.

Naast studeren is Utrecht echt een studentenstad met veel gezelligheid en voor ieder wat wils. Van het bruisende nachtleven tot aan de talloze sportverenigingen in Utrecht. Ook de studievereniging, de U.A.V., organiseert veel drukbezochte borrels, symposia en excursies waar ik veel nieuwe mensen heb leren kennen.

Eline_Leentvaar
Eline Leentvaar - alumna

''Theorieën in praktijk brengen tijdens veldwerk is wat aardwetenschappen bijzonder maakt.''

Open dag en meeloopdag
Op de middelbare school was ik altijd al geïnteresseerd in de aarde. Ik keek graag naar documentaires op National Geographic over de natuur, de aarde en het universum. Zo kwam ik bij mijn studiekeuze al snel uit op de opleiding Aardwetenschappen. De open dag en de meeloopdag hebben mij veel geholpen bij mijn studiekeuze. Het bezoek aan een hoorcollege, het maken van korte werkcollegeopdrachten en de informatie die ik kreeg, gaven mij een goede indruk over de opbouw en inhoud van de studie.

Theorie in de praktijk brengen
Het bijzondere aan de studie is dat je tijdens het veldwerk de eerder geleerde theorie in de praktijk kunt brengen. In het eerste en tweede jaar ga je op veldwerk naar Frankrijk, Spanje of Italië. De processen die je in het begin van het jaar alleen nog maar kent van teksten en foto’s uit het boek worden een stuk duidelijker als je ze in het veld te zien krijgt. 

Kom ook naar Utrecht
Utrecht is een prachtige stad om te studeren. De vele studenten en de mooie binnenstad geven een bijzondere sfeer. Ook de studievereniging, de U.A.V., heeft veel gezellige borrels, excursies en lezingen waar we vaak met vrienden naartoe gaan. Ik kan zeker zeggen dat ik met Aardwetenschappen in Utrecht een goede keuze heb gemaakt!