Ervaringen

Eline

"De studie Aardwetenschappen in Utrecht is heel breed waardoor je, net zoals ik, nog van richting kunt veranderen tijdens je studie."

Al zolang ik me kan herinneren vind ik natuurrampen en processen in de diepe aarde fascinerend. En naast een theoretische studie, zocht ik ook iets praktisch. De studie Aardwetenschappen sloot hier perfect op aan. 

Het eerste jaar staat in het teken van een brede basis. Er is veel ruimte om zelf uit te vinden waar je interesse ligt en je kunt vakken kiezen uit verschillende vakgebieden. Mijn voorkeur ging bijvoorbeeld eerst richting geologie, maar na jaar 1 kwam ik erachter dat fysische geografie me toch beter paste. Ook ga je samen met je studiegenoten een maand lang op veldwerk in het buitenland. Je leert hoe je onderzoek moet doen in het veld en hoe je het landschap bekijkt door de ogen van een aardwetenschapper. Je ziet veel aardwetenschappelijke processen in het echt i.p.v. in je boek, en dat is echt uniek!

De studie Aardwetenschappen in Utrecht is heel breed waardoor je, net zoals ik, nog van richting kunt veranderen tijdens je studie. En het is hier natuurlijk ook mega gezellig! De studievereniging U.A.V. organiseert lezingen, de leukste borrels en nog veel meer.

 

Hester

"Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.''

Toen ik een studiekeuze moest maken, heb ik lang getwijfeld. Ik had brede interesses en veel studies om uit te kiezen. Wat mij uiteindelijk over de streep trok om Aardwetenschappen te gaan studeren, was de praktische kant van de studie. Aan het einde van het eerste en tweede jaar ga je een maand op veldwerk in Spanje, Frankrijk of Italië. Hier pas je al jouw geleerde theorie toe in de praktijk.

Ik heb lang getwijfeld om Onderwijswetenschappen te gaan studeren, maar ik wist dat ik de bètadisciplines zoals wiskunde en scheikunde dan zou gaan missen. Bovendien was Aardrijkskunde één van mijn favoriete vakken op de middelbare school. Ik heb er altijd van gehouden om buiten te zijn en op de vakantie zoek ik het liefst de bergen op. De studie Aardwetenschappen sluit perfect aan op mijn behoeftes en interesses. Het combineert namelijk de bètadisciplines met aardwetenschappelijke processen. Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.

Naast studeren kun je in Utrecht een onvergetelijke tijd beleven. De studievereniging U.A.V. is heel actief en organiseert borrels, lezingen en andere activiteiten. Er zijn in Utrecht ook veel studentensportverenigingen te vinden. Kortom er valt altijd wel iets te beleven in het sfeervolle Utrecht.

Sjaak

''Aardwetenschappen combineert scheikunde, natuurkunde, wiskunde én biologie.''

Op de middelbare school lagen mijn interesses bij alle bètavakken. Toen ik eenmaal een keuze moest maken tussen studies als scheikunde, natuurkunde en aardwetenschappen, ging ik voor de studie met het grootste aanbod aan bèta-disciplines. Aardwetenschappen combineert namelijk scheikunde, natuurkunde, wiskunde én biologie. Super handig, want zo kun je altijd nog alle kanten op, ook als je nog niet zo goed weet waar je je binnen de aardwetenschappen op wil gaan richten.

De fysische kant van aardrijkskunde vond ik altijd super interessant. Hoe ontstaan gebergten? Hoe werkt grondwater? Waarom vinden we steenkool in de ondergrond van Nederland? De studie aardwetenschappen gebruikt bètadisciplines om dit soort vragen te beantwoorden.

Veldwerken zijn een belangrijk maar vooral ook heel leuk onderdeel van de studie. In het eerste jaar ga je na een paar maanden al op “mini-veldwerk” naar de Ardennen, en je sluit het jaar af met veldwerk in Frankrijk of Spanje. Als je vervolgens op vakantie gaat herken je overal aardwetenschappelijke processen en fenomenen, dat is echt leuk.

Naast studeren zijn er genoeg andere leuke dingen te doen in Utrecht. De studievereniging U.A.V. organiseert bijvoorbeeld tal van leuke activiteiten en ook de stad Utrecht is een bruisende studentenstad.

Mang

‘’In het eerste jaar krijg je een brede basis in alle bèta-disciplines, wat je gaat toepassen in de uiteindelijke veldwerken.’’

Op de middelbare school was aardrijkskunde mijn favoriete vak. Ik kan me nog heel goed de verhalen van mijn aardrijkskunde docent herinneren over zijn verschillende veldwerken. Toch was de keuze moeilijk, omdat ik natuurkunde en scheikunde ook heel leuk vond. Ik heb uiteindelijk een keuze moeten maken tussen de studies aardwetenschappen, scheikunde en civiele techniek. Ik koos uiteindelijk voor aardwetenschappen door de meeloop dag, aangezien deze een goed beeld gaf van de stof die aan bod zou komen in het eerste jaar. In het eerste jaar krijg je een brede basis in alle bèta-disciplines, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde, wat heel nuttig is, aangezien je die kennis gaat toepassen in de uiteindelijke veldwerken. Daarnaast is het nuttig, omdat je gelijk in je eerste jaar al goed leert wat je wel of niet leuk vind. Het leukste van mijn studie was mijn scriptie, een modelleerstudie die bodemdegradatie en artificial intelligence combineert met veel programmeerwerk.

Naast studeren is Utrecht echt een studentenstad met veel gezelligheid en voor ieder wat wils. Van het bruisende nachtleven tot aan de talloze sportverenigingen in Utrecht. Ook de studievereniging, de U.A.V., organiseert veel drukbezochte borrels, symposia en excursies waar ik veel nieuwe mensen heb leren kennen.