Hoe houden we droge voeten in Nederland, als het steeds vaker en harder regent? Is CO2-opslag in de diepe ondergrond een goede oplossing voor de toekomst? Hoe ontstaan aardbevingen en hoe kunnen we ze in de toekomst beter voorspellen? En helpt kennis van het Noordpool-klimaat van 55 miljoen jaar geleden de toekomst te voorspellen? Allemaal vragen over het systeem aarde waar jij tijdens deze brede bèta-opleiding mee aan de slag gaat en uiteindelijk een antwoord op vindt.

2x
op veldwerk en diverse excursies
4
richtingen met keuzevrijheid en specialisatieopties

Verleden, heden en toekomst

Het verleden is de sleutel voor de toekomst. Want door te onderzoeken hoe het toen was, kun je het klimaat en milieu van de toekomst nauwkeuriger voorspellen. Daarom bestudeer je de geschiedenis van de bodem van Nederland en het milieu en klimaat van miljoenen jaren geleden. Maar ook actieve processen en het recente verleden vormen belangrijke onderdelen van je studie. Door natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde te combineren, leer je aardwetenschappelijke processen te begrijpen. Zo draag jij straks je steentje bij aan maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, zeespiegelstijging, natuurrampen, schaarste aan grondstoffen en schoon drinkwater. 

Aardwetenschappen is ook erg praktisch. Je gaat op veldwerk in het buitenland, verzamelt zelf data in het veld en leert deze te interpreteren. In het eerste jaar staat een excursie naar de Ardennen en veldwerk in de Franse Alpen op het programma. In het tweede jaar ga je voor veldwerk naar Italië of Spanje.

Bekijk het volledige studieprogramma

Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.

Hester, student Aardwetenschappen

Dit heb je (niet) nodig

Heb je wiskunde A of B, natuur- én scheikunde in je vakkenpakket? Dan ben je al toelaatbaar tot onze opleiding. Je hebt dus geen biologie of aardrijkskunde nodig. 

Bekijk alle toelatingseisen

Waarom Aardwetenschappen in Utrecht?

Utrecht is een supergezellige studentenstad, er is altijd wat te doen. Buiten dat zijn er nog meer redenen om voor Aardwetenschappen in Utrecht te kiezen:
 

  • Van kustprocessen tot het aardmagneetveld en van gebergtevorming tot grondwaterstroming. Alle belangrijke aardwetenschappelijke disciplines passeren hier de revue. We zijn niet voor niets de grootste en breedste aardwetenschappelijke opleiding van Nederland; 
  • Jouw ambitie en interesses staan centraal. Zo stel je met de grote keuzevrijheid helemaal zelf jouw programma samen;
  • De docent-onderzoekers doen onderzoek dat internationaal hoog aangeschreven staat. En daar krijg jij college van! Ook komen ze geregeld in de publiciteit. Benieuwd? Neem snel hier en hier een kijkje;
  • Je start de opleiding met een brede basis. In het eerste jaar maak je kennis met de vier verschillende richtingen van de opleiding. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken voor één van de vier richtingen;
  • Tot slot organiseert de studievereniging U.A.V. excursies, symposia, feesten en jaarlijks een buitenlandse reis. Je kunt ook via de vereniging alle studieboeken bestellen (met korting!) die je nodig hebt.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde?  Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56986