Bij de opleiding Aardwetenschappen houd je je bezig met verschillende vragen die te maken hebben met de staat van onze aarde in het verleden, in het nu en in de toekomst. Want hoe houden we droge voeten in Nederland als klimaatverandering ervoor zorgt dat het steeds vaker en harder gaat regenen? En hoe ontstaan aardbevingen en kunnen we ervoor zorgen dat we aardbevingen in de toekomst kunnen voorspellen? Dat zijn vragen waar jij je als student Aardwetenschappen mee zult bezighouden.

Brede natuurwetenschappelijke opleiding

De bachelor Aardwetenschappen is een brede natuurwetenschappelijke opleiding. Je combineert aspecten uit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde om aardwetenschappelijke processen te begrijpen. Je leert bijvoorbeeld hoe aardbevingen worden veroorzaakt en hoe bergen zijn gevormd.

Je bestudeert het milieu en klimaat van miljoenen jaren geleden en de geschiedenis van de bodem van Nederland. Het verleden is de sleutel voor de toekomst. Door het verleden te onderzoeken, kun je het klimaat en milieu van de toekomst nauwkeuriger voorspellen.

In de praktijk

Aardwetenschappen is een studie waarbij je veel met de praktijk bezig bent. Daarom zijn veldwerken en excursies een belangrijk onderdeel van de studie. Je leert hoe je ‘in het veld’ gegevens moet verzamelen en hoe je deze kunt interpreteren. In het eerste jaar ga je op excursie naar de Ardennen en ga je op veldwerk in Spanje of de Franse Alpen. In het tweede jaar doe je veldwerk in Italië of Spanje.

Als ik tegenwoordig op vakantie ga, kijk ik met een hele andere blik naar de omgeving en herken ik allerlei aardwetenschappelijke processen.

Hester, student Aardwetenschappen

Van kustprocessen tot aardmagneetveld

Aan de Universiteit Utrecht vind je de grootste en breedste aardwetenschappelijke opleiding in Nederland. Van kustprocessen tot het aardmagneetveld, van gebergtevorming tot grondwaterstroming: vrijwel alle disciplines zijn in Utrecht vertegenwoordigd. Vragen die je bijvoorbeeld kunt gaan onderzoeken:

  • Hoe houden we droge voeten in Nederland, wanneer het steeds vaker en harder gaat regenen?
  • Is het opslaan van CO2 in de diepe ondergrond een goede oplossing voor de toekomst?
  • Hoe zorgen we ervoor dat giftige stoffen in het grondwater niet in ons drinkwater belanden?
  • Zo’n 55 miljoen jaar geleden was het 24 °C op de Noordpool. Wat zegt dit over het klimaat in de toekomst?

Waarom Aardwetenschappen in Utrecht?

De belangrijkste redenen om voor Aardwetenschappen in Utrecht te kiezen:

  • Ruim aanbod van vakken uit alle belangrijke aardwetenschappelijke disciplines.
  • Grote keuzevrijheid: je bepaalt zelf welke onderdelen het beste bij jouw ambitie en interesses passen.
  • Een opleiding waar het contact tussen studenten en docenten intensief en plezierig is. 
  • Samenwerking met docenten en onderzoekers die onderzoek doen dat internationaal hoog aangeschreven staat. 
  • De actieve studievereniging U.A.V. die naast excursies, feesten en symposia ook jaarlijks een buitenlandse reis organiseert.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 12.922 (EU), € 14.665 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56986