Een partnerschap met impact: Anton de Kom Universiteit van Suriname

De Universiteit Utrecht (UU) heeft de ambitie een internationale universiteit te zijn. Een van de manieren om dit te realiseren is de samenwerking met internationale partneruniversiteiten, onder andere in het mondiale zuiden. Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking is het strategische partnerschap dat de UU sinds 2021 heeft met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS)

Strategisch partnerschap

The logo of AdeKUS is visible against a white background

AdeKUS is een strategische partner van de UU, maar wat betekent dat? Bij de UU zien we strategische partnerschappen als een vorm van samenwerking die leidt tot innovatie, ontwikkeling en bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Zeker als we spreken van urgente kwesties die op wereldschaal  plaatsvinden, is het essentieel dat we verder kijken dan de grenzen van één organisatie, universiteit of land. We verrijken zo onze perspectieven en wisselen kennis uit.

Globale betrokkenheid (Global Engagement) zorgt er niet alleen voor dat we als UU onze grenzen op het gebied van onderzoek en onderwijs verlengen in een internationale context, maar het kan ook bijdragen aan gelijke kansen voor partnerinstellingen in gebieden met minder middelen. Voortbouwend op historische en vriendschappelijke banden hebben de UU en AdeKUS in 2021 hiertoe ook een strategisch partnerschap gesloten.

Het is mooi hoe de samenwerking tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Universiteit Utrecht/UMC op een veelheid aan terreinen tot waardevolle projecten en uitwisselingen leidt.

In de jaren daarvoor was de samenwerking tussen de twee universiteiten al verstevigd. Dit vertaalde zich onder andere in bloeiende samenwerkingen op onderzoeksgebieden in Geowetenschappen en Geneeskunde met impact voor de praktijk, onder andere voor de gezondheidszorg van ouder en kind. Het doel is om dit in de periode 2021-2026 te verstevigen en uit te breiden naar meer vakgebieden.

AdeKUS, vernoemd naar de Surinaamse anti-koloniale schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom, is een Surinaamse universiteit die gehuisvest is in Paramaribo. De universiteit bestaat uit zeven faculteiten en telt bijna 4000 studentenen en ruim 400 medewerkers. Binnen het partnerschap zijn drie peilers vastgesteld, waarbinnen het partnerschap aan gewerkt wordt:

  1. Gezamenlijke onderzoeksprojecten;
  2.  Mobiliteit en uitwisseling van personeel;
  3. Ondersteuning en begeleiding van promovendi van AdeKUS.

Promoveren leeft!

Sinds 2021 wordt er op verschillende manieren gewerkt aan het intensiveren van de samenwerking. Op het symposium over de samenwerking werd gesproken over de huidige stand van zaken, zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van onderzoek, en verschillende toekomstvisies. Om aan de samenwerking te blijven werken, is er een samenwerkingscommissie samengesteld met inbreng vanuit beide universiteiten. Daarnaast vinden er jaarlijks  werkbezoeken plaats van en naar Suriname.

Promotiebeleid is één van de speerpunten in de samenwerking, om zo de onderzoekservaring van het academisch kader van de AdeKUS te vergroten. Met het uitvoeren van de survey ‘Promoveren Leeft!’ bleek er veel animo bij docenten van AdeKUS te bestaan om te promoveren. Hierna is begonnen met het koppelen van PhD-kandidaten aan Utrechtse hoogleraren, wat al tot een aantal nieuwe PhD-trajecten heeft geleid. 

Onderwijskundig leiderschap

Vice-rector Onderwijs, Manon Kluijtmans, was van december tot februari op werkbezoek bij de Surinaamse universiteit om te praten over zaken rondom het onderwijs. Ze werd warm welkom geheten en heeft met verschillende medewerkers en studenten gesproken. Zo organiseerde ze onder andere op uitnodiging van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname een masterclass over ‘Onderwijskundig leiderschap’, met als doel gedachten uit te wisselen over leiderschap in het toekomstige (universitaire) onderwijs.

Video over de masterclass Onderwijskundig Leiderschap (Ministerie OW&C)

Het gaat ook over wat er op ons afkomt in een heel erg veranderende maatschappij: wat betekent dat voor het onderwijs? Hoe gaan we om met nieuwe technologische mogelijkheden, met nieuwe generaties, met epidemieën? In onze maatschappij verandert er continue heel veel, en we kijken naar de impact op het onderwijs.

One Book One Campus

Margreet staat in het midden en reikt het boek over het de universiteit en het slavernijverleden uit aan de bestuursvoorzitter en de bestuurssecretaris.
Uitreiking van het boek ‘Universiteit Utrecht en koloniale kennis’ aan het universiteitsbestuur.

Ter afsluiting van het bezoek vond er een gesprek plaats tussen Margreet de Lange, beleidsadviseur Global Engagement, Manon Kluijtmans, collega’s van de samenwerkingscommissie tussen de UU en AdeKUS en het bestuur van AdeKUS. Hierbij overhandigde de Lange het boek over de koloniale geschiedenis van de UU, ‘Universiteit Utrecht en koloniale kennis’, geschreven door Henk van Rinsum. Het boek zal  beschikbaar worden gesteld in de bibliotheek van de universiteit. De koloniale geschiedenis en de effecten daarvan in de huidige samenleving is een van de thema’s binnen de samenwerking.

Niet alleen in Suriname wordt er werk verricht. Zo gebeurt er ook in Utrecht van alles, bijvoorbeeld bij de One Book One Campus actie in maart. Er staat dit jaar een belangrijk boek centraal: ‘Wij Slaven van Suriname’ van Anton de Kom. In het boek gaat de Kom in op de vraag wat voor land Suriname eigenlijk is, en hoe het tot stand is gekomen. Al stamt het boek uit 1934 en biedt het een geschiedschrijving van Suriname, het zet lezers nog steeds aan het denken over allerlei actuele kwesties. Door als universitaire gemeenschap dit boek te lezen, vergroten we het bewustzijn over het thema kolonialisme en de rol van Nederland hierbij.

Bestel nu jouw exemplaar voor slechts €7,50!

Binnen de One Book One Campus actie worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd met AdeKUS. Op 29 februari vond er bijvoorbeeld een online workshop vanuit het Centre for Academic Teaching & Learning: ‘Naar een inclusief curriculum’. In deze sessie deelde AdeKUS-medewerker en PhD-kandidaat Marina de Bies haar ervaringen met inclusief onderwijs en het dekoloniseren van kennis in het onderwijs. Hoe draag je als docent zorg voor het integreren van lokale kennisproductie in het onderwijs, om een meer inclusief curriculum te creëren? Ook zijn er online Meet & Read sessies, waarbij er samen met beide universiteiten passages uit het boek gelezen zullen worden. Ter gelegenheid van het project zijn er ook binnen het partnerschap afspraken gemaakt: de UU geeft 250 exemplaren van het boek aan AdeKUS. Deze zullen onder studenten en personeel van AdeKUS verspreid worden.