Henk van Rinsum was tot aan 1 september 2019 aan de Faculteit verbonden als hoofd van de afdeling onderzoeksondersteuning en bestuurssecretaris. Tevens was hij secretaris van de Graduate School of Social and Behavioural Sciences.

Tot aan 2001 werkte Henk van Rinsum op het centrale niveau van de universiteit, eerst bij het Bureau Buitenland waar hij verantwoordelijk was voor de universitaire ontwikkelingssamenwerking en later bij de universitaire beleidsafdeling onderzoek. Door het jarenlange werk op het Bureau Buitenland en de vele reizen naar met name Afrika, heeft hij altijd een fascinatie gehad voor het 'koloniale' verleden van de universiteit. Hij heeft hierover ook gepubliceerd. In 2006 publiceerde hij Sol Iustitae en de Kaap over de geschiedenis van de relaties van de universiteit van Utrecht met Zuid-Afrika.

In 2021 publiceerde hij met een aantal collega's een omvattende studie naar het werk en de invloed van de hoogleraar Orientaalse talen, Adrianus Relandus (1676-1718): The Orient in Utrecht. Deze hoogleraar publiceerde in 1705 De Religione Mohammedica, een boek over de islam dat tot op de dag van vandaag gezien wordt als een kantelpunt in de Westerse beeldvorming inzake de islam. Deze publicatie is als open access beschikbaar op de website van Brill.

Henk heeft inmiddels zijn boek over het koloniale verleden van de universiteit van Utrecht afgemaakt. Dit boek is inmiddels op 30 oktober in de Aula gepresenteerd en aangeboden aan de Rector Magnificus.

Vanaf 1 april 2021 is hij als research fellow aangesteld bij de Universiteit van Stellenbosch, South Africa, at CREST and the DSI-NRF Centre of Excellence in STI Policy. Samen met prof. Jan Botha van CREST werkt hij aan een boek over de institutionele geschiedenis van de Universiteit van Stellenbosch vanaf 1919 aan de hand van biografieën van de personen die een ere-doctoraat aan de Universiteit van Stellenbosch hebben ontvangen.