Alumniverhalen

Bart, Innovation Broker bij de NAVO

Een alumnus Natuurwetenschap & innovatiemanagement met de life-sciences-track verwacht je niet direct in het militaire domein. Helemaal niet als je je bedenkt dat ik me tijdens mijn bachelor vol overgave stortte op de drug-development pipeline, vergoedingssystemen en medical devices. Vervolgens mijn bachelorscriptie schreef over bedrijf 23andMe (onlangs nog in het nieuws door een groot datalek) en de focus op gezondheidszorgsystemen en vergoedingen tijdens mijn master Innovation Sciences doorzette. Tsja, hoe kom je dan 8 jaar na afstuderen terecht bij de NAVO?

Voor de Mazzucato-kenners is de relatie tussen militaire ontwikkeling en innovatie duidelijk. Militaire actoren werken bij uitstek missiegericht en spillovers naar civiele markten kwamen in het verleden vaak voor. Tegenwoordig is er juist veel aandacht voor spin-in en dual use ontwikkeling van innovatie. En daar speel ik als innovatie-broker bij de NAVO een rol in. Zo spot ik voor de alliantie kansen op het gebied van civiele innovaties. Bijvoorbeeld: wat kunnen we digitaliseren en hoe brengen we traditionele militaire domeinen samen?

Voordat technologie in het militaire domein gebruikt kan worden, is er altijd een innovatievraagstuk op te lossen. Een militaire gebruiksomgeving verschilt namelijk behoorlijk van een civiele gebruiksomgeving. Veiligheid, maar ook eenheid van gebruik en doelgerichtheid staan hier in een heel ander daglicht dan in de vrije markten waar eindgebruikers een prominentere rol hebben in de verfijning van innovaties. Deze verschillen herkennen en toch de lessen uit de innovatietheorie en -praktijk toepassen is een uitdaging. Eentje die goed past bij de competenties die je opdoet in een opleiding tot innovatiewetenschapper.

Maar goed, hoe kwam ik nou in contact met de NAVO? Ik leg het je uit. Na mijn studie bleef ik als junior docent - op zoek naar een PhD-positie - eerst een aantal jaar hangen bij het Copernicus Instituut. Toen kwam ik via mijn studenten in contact met een kolonel van de Nederlandse Landmacht en mijn interesse was direct gewekt. Niet lang daarna bood hij me een baan aangeboden als innovatiestrateeg. In de vier jaar die volgde werkte ik voor de Landmacht en mocht op projectniveau innovatieve oplossingen ontwikkelen voor het Nederlandse Landoptreden in allerlei domeinen, van de energietransitie tot aan militaire gezondheidszorg.

Na een bezoek van Allied Command Transformation, het NAVO-commando dat zich bezighoudt met de technologische ontwikkelingen binnen de Alliantie bij de Landmacht, besloot ik over te stappen naar deze spannende internationale omgeving. Nu werk ik bij de NATO Innovation Hub en help ik lidstaten om innovatie-eenheden op te richten en te professionaliseren. Ook brengen we kennis, ervaringen en portfolio samen in een alliantiebreed netwerk. Innovatie is overal, maar voor een militair bondgenootschap is het samenbrengen van al die inspanningen cruciaal om innovatie echt te stimuleren.

Mijn carrièrepad is een voorbeeld dat zowel de bachelor Natuurwetenschap en innovatiemanagement als de master Innovation Sciences enorm veelzijdig zijn. Je leert innovatiedynamiek herkennen en op systeemniveau over innovatie denken. En het beste is dat deze skillset niet exclusief tot een bepaalde sector of branche behoort, waardoor je als alumnus veel vrijheid hebt. Vrijheid die voor het oprapen ligt en kansen biedt waar jouw passie ligt.

Wil je meer weten over hoe het is om te werken bij een internationale militaire organisatie? Stuur me gerust een berichtje op LinkedIn!

Bart Hollants MSc.
Alumnus Innovation Sciences

 

Marjolein, Senior Adviseur Innovatie bij Rijkswaterstaat

In 2009 behaalde ik, Marjolein van der Klauw, m’n diploma Science & Innovation Management aan de Universiteit Utrecht. De banenmarkt lag aan m’n voeten en na diverse functies en bedrijven startte ik in 2016 bij Rijkswaterstaat. Hier begon ik als adviseur Duurzaam Inkopen en werk ik sinds twee jaar als senior adviseur Innovatie. M’n focus? Innovatietrajecten op het gebied van klimaatneutrale en circulaire infrastructuur.  

Een divers takenpakket
Maar dat is niet het enige waar ik me mee bezig houd. Ik ontferm me ook over procesoptimalisaties en beleidsvorming. Die variatie houdt mijn functie zo leuk. Nu werk ik bijvoorbeeld met een team aan de strategie die klimaatneutrale en circulaire infrastructuur voor onze baggerprojecten behelst. Met focus op de kustlijnzorg en vaargeulonderhoud is het mijn doel om schepen te stimuleren schonere motoren en brandstoffen te gebruiken voor de werkzaamheden. 

Focus op samenwerking
Van ‘alleen op een eilandje’ is zeker geen sprake. Ik werk samen met diverse collega’s, zoals technisch specialisten, informatiemanagers en asset managers. Bijvoorbeeld met technische kaders en werkwijzen aanpassen, of om te stimuleren en faciliteren dat materialen worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan verkeersportalen, stalen damwanden en geleiderails. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het vergt veel tijd en mankracht om dit echt goed te organiseren. Daarnaast zit ik vaak met andere innovatiecollega’s om tafel. Samen proberen we kansrijke innovaties sneller tot uitvoer te brengen en zelfs te verankeren in de organisatie, allemaal volgens de drie-eenheid: innoveren, uniformeren en produceren. Heel leuk, want hierdoor kom ik ook in aanraking met heel andere thema’s zoals Smart Mobility, AI en Digital Twins.’        

Werken aan de toekomst
Het diverse takenpakket en de teamspirit vind ik fijn, maar het allerleukst is toch wel dat ik een bijdrage lever aan een duurzamere infrasector. Marktpartijen kunnen alles ontwerpen en bouwen wat wij als overheid graag willen, maar dan moeten we dit eerst gericht uitvragen én mogelijk maken. Precies daar ben ik dus al zo’n 7 jaar mee bezig. En geloof me: ik heb de komende jaren nog genoeg te doen. Het heeft namelijk best wat voeten in de aarde om alle interne en externe partners, zoals marktpartijen en mede-opdrachtgevers, bij elkaar te krijgen. Maar dat is precies wat m’n werk zo boeiend maakt.