Ervaringen

Willemijn de Boer

"Ik heb al projecten gedaan over bedrijven als Swapfiets en online supermarkt Picnic. Het is heel tof om te onderzoeken hoe zo’n bedrijf in elkaar zit."

Op de middelbare school vond ik de vakken natuurkunde en wiskunde altijd erg leuk. Ik heb gekeken naar de studies Natuurkunde en Technische wiskunde, maar ik zag me niet een studie doen waar ik alleen maar dat soort vakken had. Daarom ben ik erg blij dat ik voor Natuurwetenschap en innovatiemanagement heb gekozen.

Deze studie is interdisciplinair, wat betekent dat het is samengesteld uit verschillende disciplines. Elk jaar bestaat uit vier periodes en in elke periode krijg je twee vakken die erg verschillend zijn, hierdoor blijft de lesstof divers en wordt het niet saai. Je krijgt de mogelijkheid om je te specialiseren in één van de twee domeinen: Energy & Transport én Life Sciences. Zelf heb ik gekozen voor Energy & Transport. Hoewel je hierbij een paar pittige vakken erbij krijgt, vind ik het wel erg leuk. Uitdaging bij je studie is natuurlijk belangrijk en bij mij werkt dit erg motiverend.

Bij deze studie leer je dingen die je later zou kunnen toepassen in het bedrijfsleven. Dit vind ik interessant, want dit geeft me inzicht over wat ik later zou kunnen doen. Omdat de studie erg breed is, zijn de mogelijkheden aan banen groot. Mij lijkt het gaaf om later te werken bij een bedrijf dat zich inzet voor de energietransitie.

Bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement werk je veel samen in projecten. Ik heb al projecten gedaan over de bedrijven Swapfiets en de online supermarkt Picnic. Het is heel tof om te onderzoeken hoe zo’n bedrijf in elkaar zit, wat er allemaal achter schuilt en waar verbeteringen kunnen zitten. Door het vele samenwerken leer je je studiegenoten ook goed kennen en kan je makkelijk goede vrienden maken.

Zelf ben ik wel druk met de studie, maar ik heb nog tijd over om gezellig met mijn vrienden te borrelen in de stad Utrecht. Dus het is een studie die perfect is om te combineren met het studentenleven!

Sascha Smit

''Voor mij is Natuurwetenschap en innovatiemanagement een mooie combinatie tussen economie en bètavakken.''

Voor mij is Natuurwetenschap en innovatiemanagement (NW&I) een mooie combinatie tussen economie en bètavakken. Op de middelbare school had ik een bètavakkenpakket en economie als keuzevak. Mijn beste vakken waren biologie en economie. Toen ik een bachelor moest kiezen vond ik het jammer dat ik met de meeste studies een keuze moest maken tussen één van deze vakken. Met Natuurwetenschap en innovatiemanagement hoeft dat niet.

Het eerste jaar is voornamelijk de basis voor de komende jaren, hierin leer je de theorie die je later moet gaan toepassen in projecten. Het leukste vak vond ik Innovatieproject 1. Met dit vak ga je aan de slag met een innovatiecasus voor een echt consultancybedrijf. Zo zie je alle vakken die je tot nu toe hebt gehad samenkomen tot een mooi project. De bètavakken heb je nodig om de innovatie te begrijpen en vervolgens pas je de kennis over de economie toe om het bedrijf advies te geven over financiën en marktpositie.

Samenwerken staat centraal in deze studie. Omdat jij als het ware de middelpersoon bent tussen de wetenschappers en ondernemers moet je goed kunnen samenwerken om advies te geven. Waar je ook terecht komt, samenwerken heb je bijna altijd nodig om tot de beste oplossing te komen.

Naast de studie ben ik actief bij Helix, de studievereniging van NW&I. Dit is ook een superleuk voordeel van deze studie. De vereniging is ontzettend actief en het is een mooie manier op nieuwe vrienden te maken!

Camilo Steenen - alumnus

“​Wat ik het leukste vond aan de opleiding is dat je aan de slag gaat met actuele maatschappelijke vraagstukken.”

Binnen de bacheloropleiding Natuurwetenschap en innovatiemanagement voelde ik mij vanaf het begin meteen thuis, dit kwam mede door het nauwe contact met mijn medestudenten en docenten. De opleiding heeft mij naast een brede basis van kennis over natuurwetenschappen en innovatietheorieën ook de mogelijkheid gegeven om zelf relevante projecten en vakken te kiezen binnen mijn interessegebied. Deze mogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat ik mij verder heb kunnen ontwikkelen binnen innovatietheorieën en in groepsverband heb leren samenwerken waar ik momenteel - tijdens het volgen van mijn master – veel profijt van heb. Ook biedt de opleiding veel vrije keuzeruimte en heb ik tijd besteed aan mijn academisch Engels bij te spijkeren.

Wat ik het leukste vond aan de opleiding Natuurwetenschap en innovatiemanagement is dat je aan de slag gaat met actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo hebben we een project gedaan met een scenarioanalyse over een pandemie, niet wetende dat dit zo snel werkelijkheid zou worden. ​De projecten waar je aan werkt zijn erg relevant waardoor je echt een verschil kunt maken in complexe vraagstukken.

Anne Schmitz

“De studie heeft mij inzicht gegeven in actuele problemen en mogelijke oplossingen, waardoor ik anders tegen de wereld aankijk.''

Toen ik mij ging oriënteren op een vervolgopleiding liep ik al snel tegen een probleem aan: ik heb veel verschillende interesses, maar vind weinig dingen echt leuk. Ik zocht dus een brede opleiding, die ook weer niet te breed was en een opleiding die verdiepend is, maar die ook niet te diep op alle aspecten ingaat.

Sinds het begin van mijn middelbare schooltijd was ik al zeer geïnteresseerd in het creëren van nieuwe ideeën en toepassingen, maar ik zag mezelf niet als ontwerper. Na lang zoeken en oriënteren kwam ik bij de studie Natuurwetenschap en innovatiemanagement uit, wat de ideale studie voor mij bleek. De studie combineert bèta, gamma en innovatievakken. Dankzij de profileringsruimte die Universiteit Utrecht aan al haar opleidingen biedt, kan ik zelf kiezen op welke gebieden ik mij wil verdiepen en verbreden.

Ik vind de innovatiegerichte vakken het meest interessant aan mijn opleiding. De studie heeft mij meer inzicht gegeven in actuele problemen en mogelijke oplossingen. Ik merk dat ik hierdoor anders tegen de wereld aan ben gaan kijken.

De opleiding klonk mij vrij nieuw in de oren, maar niets is minder waar. Natuurwetenschap en Innovatiemanagement is al meer dan 35 jaar oud. Dit zorgt ervoor dat het programma goed is opgebouwd en dat de studie bekend is bij potentiële werkgevers.

Eliane Schilte - alumna

‘’Door de vele projecten die je doet bij NW&I leer je ontzettend nuttige vaardigheden zoals presenteren en oplossingsgericht denken.’’

Tijdens mijn jaren op de middelbare school realiseerde ik me dat ik erg geïnteresseerd ben in zowel bèta- als gammawetenschappen. Gelukkig stuitte mijn oog op de opleiding Natuurwetenschap en innovatiemanagement. Omdat er zowel maatschappelijke als exacte vakken aan bod komen paste deze opleiding perfect bij mijn brede interesses!

Ik heb de richting Energie & Transport gekozen omdat ik interesse heb in de energietransitie en het oplossen van multidisciplinaire vraagstukken die hiermee gepaard gaan. Een vraag die vaak opdoemt is of deze studie dan niet té breed is, en daardoor niet genoeg de diepte ingaat. Er zijn natuurlijk bachelors specifieker gericht op een bepaald thema of een bepaalde wetenschap. Ik merk echter dat bij mijn huidige master de natuurwetenschappelijke basis die ik in mijn bachelor heb opgedaan zeker voldoende is. Ook leer je door de vele projecten die je doet bij NW&I andere vaardigheden die ontzettend nuttig zijn in een master, zoals presenteren, oplossingsgericht denken en professioneel contact houden met bedrijven.

Tot slot houd je naast je studie nog genoeg tijd over om het enerverende studentenleven te kunnen ontdekken, en dat begint natuurlijk bij de gezelligste studievereniging van Utrecht: Helix!