Brug tussen techniek en maatschappij

Heb je interesse in het op de markt brengen van technologieën in bijvoorbeeld de zorg of energietransitie? Wil je met nieuwe technologieën een maatschappelijke bijdrage leveren? Ben je benieuwd naar een interdisciplinaire opleiding?

Bij de bachelor Natuurwetenschap en innovatiemanagement staat de succesvolle ontwikkeling en toepassing van innovaties centraal. Deze opleiding daagt je uit een brug te slaan tussen wat technologisch mogelijk en wat maatschappelijk haalbaar is op het gebied van duurzame energie, transport en life sciences.

Omdat de studie erg breed is, zijn de mogelijkheden aan banen groot. Mij lijkt het gaaf om later te werken bij een bedrijf dat zich inzet voor de energietransitie.
Willemijn de Boer – studente Natuurwetenschap en innovatiemanagement

Innoveren vanuit overheid en bedrijfsleven

Om innovatieproblemen te kunnen oplossen, combineer je bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement kennis van de natuurwetenschappen (bèta) met kennis uit de sociale wetenschappen en de economie (gamma).

Innoveren is complex. Je moet niet alleen verstand hebben van technologie en de technische ontwikkeling die vaak nodig is, maar ook van andere barrières waar bedrijven, overheden en andere organisaties tegenaanlopen tijdens het innovatieproces. Zo moet je bijvoorbeeld letten op financiering, regelgeving, ethisch aspecten en de behoeften van consumenten.

Het is belangrijk om slim in te spelen op nieuwe trends in de markt. Ook is samenwerking tussen organisaties belangrijk: hoe zorg je ervoor dat zij gezamenlijk met andere partijen tot vernieuwing te komen? Deze verschillende aspecten van innoveren komt aan bod tijdens de opleiding.

Welke innovaties komen aan bod tijdens de opleiding?

Bij de bachelor Natuurwetenschap en innovatiemanagement grijp je de kans om bij te dragen aan innovaties die goed zijn voor de samenleving, voor het milieu en voor de gezondheidszorg. Samen met je medestudenten houd je je bezig met actuele problemen en probeer je door middel van innovatie de toekomst te verbeteren. Denk aan innovaties als:

 • Duurzame energieopwekking: windturbines, zonnepanelen en warmtepompen
 • Auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof
 • Smart mobility: van autodelen tot zelfrijdende auto’s
 • Postbezorging via drones
 • Nieuwe geneesmiddelen: van monoklonale antilichamen tot CAR-T-celtherapie
 • Gene editing (zoals CRISP-Cas9)
 • Een paspoort met je DNA-gegevens in een chip
 • eHealth en wearables: digitale zorg op afstand
 • Het 3D printen van kraakbeen en (in de verre toekomst) organen
 • Operatierobot in de zorg

Aan het eind van elk studiejaar ga je aan de slag met een innovatieproject waarin je in groepsverband samenwerkt aan een innovatievraagstuk die voorgesteld wordt door een echte opdrachtgever zoals een bedrijf of een overheidsinstantie.

Door de vele projecten die je doet bij NW&I leer je ontzettend nuttige vaardigheden zoals presenteren en oplossingsgericht denken.
Eliane Schilte – alumna Natuurwetenschap en innovatiemanagement
 • "Ik heb projecten gedaan over bedrijven als Swapfiets en online supermarkt Picnic. Het is heel tof om te onderzoeken hoe zo’n bedrijf in elkaar zit"
 • “Geef jezelf de tijd en ruimte om na te denken over wat je echt wilt”

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
 • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
 • Instellingstarief 2022-2023: € 12.336 (EU), € 14.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geowetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
56982