Heb je interesse in het op de markt brengen van technologieën ten behoeve van bijvoorbeeld de energietransitie of een betere gezondheidszorg? Wil je met nieuwe technologieën een maatschappelijke bijdrage leveren? Ben je benieuwd naar een opleiding waar je meerdere disciplines combineert? Dan is Natuurwetenschap en innovatiemanagement iets voor jou!

Bij de opleiding Natuurwetenschap en innovatiemanagement staat de succesvolle ontwikkeling en toepassing van innovaties centraal. Deze opleiding daagt je uit een brug te slaan tussen wat technologisch mogelijk en wat maatschappelijk haalbaar is op het gebied van duurzame energie, transport en gezondheid.

Tijdens het eerste jaar van de opleiding kies je voor één van de twee hoofdrichtingen: Energie & Transport of Life Sciences. Op deze manier doe je binnen de brede en interdisciplinaire bachelor Natuurwetenschap en innovatiemanagement tegelijkertijd kennis op over een specifiek vakgebied.

Innoveren op het snijvlak van technologie en maatschappij

Innoveren is complex. Je moet niet alleen natuurwetenschappelijke kennis hebben om technologische ontwikkelingen te leren begrijpen; kennis over andere barrières waar bedrijven, overheden en andere organisaties tegenaan lopen tijdens het innovatieproces is ook van groot belang. Zo moet je bijvoorbeeld letten op financiering, regelgeving, ethisch aspecten en de behoeften van consumenten.

Het is belangrijk om slim in te spelen op nieuwe trends in de markt. Samenwerking tussen verschillende organisaties is daarbij belangrijk: hoe zorg je ervoor dat zij gezamenlijk met andere partijen tot vernieuwing komen? Met deze verschillende aspecten van innoveren houd jij je bezig tijdens de opleiding.

Om innovatieproblemen op te lossen, combineer je bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement kennis van de natuurwetenschappen (bèta) met kennis uit de sociale wetenschappen en de economie (gamma). Dit maakt de opleiding interdisciplinair.

Omdat de studie erg breed is, zijn de mogelijkheden aan banen groot. Mij lijkt het gaaf om later te werken bij een bedrijf dat zich inzet voor de energietransitie.

Willemijn, student Natuurwetenschap en innovatiemanagement

Welke innovaties komen aan bod tijdens de opleiding?

Bij de opleiding Natuurwetenschap en innovatiemanagement grijp je de kans om bij te dragen aan innovaties die goed zijn voor de samenleving, voor het milieu en voor de gezondheidszorg. Samen met je medestudenten houd je je bezig met actuele problemen en probeer je door middel van innovatie de toekomst te verbeteren.

Bij Energie & Transport kun je denken aan innovaties als:

 • Duurzame energieopwekking: windturbines, zonnepanelen en warmtepompen
 • Energieneutrale huizen en gasloze woonwijken
 • Auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof
 • Smart mobility: van autodelen tot zelfrijdende auto’s
 • Postbezorging via drones

Bij Life Sciences focus je je bijvoorbeeld op innovaties als:

 • Nieuwe geneesmiddelen: van monoklonale antilichamen tot CAR-T-celtherapie
 • Gene editing (zoals CRISPR-Cas9)
 • Een paspoort met je DNA-gegevens in een chip
 • eHealth en wearables: digitale zorg op afstand
 • Het 3D printen van kraakbeen en (in de verre toekomst) organen
 • Operatierobot in de zorg

Waarom Natuurwetenschap en innovatiemanagement in Utrecht

De belangrijkste redenen om voor Natuurwetenschap en innovatiemanagement in Utrecht te kiezen:

 • Binnen de opleiding heerst een informele, gezellige sfeer. Ook is er een actieve studievereniging Helix die excursies, borrels en een jaarlijkse buitenlandse reis organiseert.
 • De vakken in de opleiding worden gegeven door een team van docenten en hoogleraren die ook zelf onderzoek doen naar innovaties en in nauw contact staan met bedrijven en andere organisaties. Dit zorgt ervoor dat de opleiding dicht tegen de innovatiewetenschap en de innovatiepraktijk zit.
 • Aan het eind van elk studiejaar ga je aan de slag met een innovatieproject waarin je in groepsverband samenwerkt aan een innovatievraagstuk die voorgesteld wordt door een echte opdrachtgever, zoals een bedrijf of een overheidsinstantie.
 • Het Utrechts onderwijsmodel betekent veel ruimte voor het maken van eigen keuzes (keuzevakken, minoren, het volgen van vakken in het buitenland).
 • In deze opleiding werk je veel met studiegenoten samen in groepsopdrachten. Je leert onderzoeken en analyseren, samenwerken, maar ook presenteren en pitchen.

Wat ik het leukste vond aan de opleiding is dat je aan de slag gaat met actuele maatschappelijke vraagstukken.

Camilo, alumnus Natuurwetenschap en innovatiemanagement

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 12.922 (EU), € 14.665 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56982