Van 3D-geprint kraakbeen tot gentherapie en van duurzame energieopwekking tot mobility-as-a-service. Natuurwetenschap en innovatiemanagement legt de link tussen wat technologisch mogelijk is én maatschappelijk haalbaar. Vanuit verschillende perspectieven - bedrijf, overheid en maatschappij - leer je naar complexe en actuele innovatievraagstukken kijken, ze te begrijpen en vooral ook aan te pakken. Om zo je steentje bij te dragen aan uitdagingen op het gebied van gezondheid, milieu, energie en mobiliteit. Iets voor jou?

Icon of arrows
2
hoofdrichtingen
Energie & Transport of Life Sciences
45
studiepunten
verbreden en verdiepen

Best ingewikkeld, dat innoveren

Innovatie is complex. Naast natuurwetenschappelijke kennis om technologische ontwikkelingen te begrijpen, is het ook van belang dat je snapt tegen welke barrières bedrijven, overheden en andere organisaties aanlopen tijdens zo’n innovatieproces. Denk aan financiering, regelgeving, ethische aspecten en consumentenbehoeften. Daarnaast is goede samenwerking tussen verschillende partijen belangrijk en moet je slim inspelen op nieuwe trends. En dat is precies wat we jou in drie jaar gaan leren!

Bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement combineer je kennis uit verschillende natuurwetenschappelijke disciplines, zoals biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde, met sociaalwetenschappelijk kennis en inzichten vanuit organisatiewetenschappen, economie en innovatiewetenschappen. Zo vorm je de schakel tussen technologie en maatschappij. Want een goed idee - of innovatie - is niets waard als je er niets mee doet.

Bekijk het volledige studieprogramma

Wat ik het leukste vond aan de opleiding is dat je aan de slag gaat met actuele maatschappelijke vraagstukken.

Camilo, alumnus Natuurwetenschap en innovatiemanagement

Dit heb je (niet) nodig

Heb je Wiskunde A of B, Natuurkunde én Scheikunde in je vakkenpakket? Dan ben je toelaatbaar tot onze opleiding. Goed om te weten: het vak Biologie is dus niet vereist.

Bekijk alle toelatingseisen

Waarom Natuurwetenschap en innovatiemanagement in Utrecht?

Spoiler: Utrecht is een supergezellige studentenstad met altijd wat te doen. Maar buiten dat zijn er nog meer redenen om voor Natuurwetenschap en innovatiemanagement in Utrecht te kiezen:
 

  • Door één van de twee hoofdrichtingen te kiezen specialiseer je je in een bepaald veld. Bij Energie & Transport leer je over vraagstukken en innovaties in de energie- en transportsector. Je leert over hernieuwbare energie en schone vormen van mobiliteit. Bij Life Sciences gaat het om vraagstukken en innovaties omtrent gezondheid en medische behandelingen. Je leert over de ontwikkeling van geneesmiddelen en nieuwe medische technologieën.  Daarnaast geef je met je vrije keuzeruimte verder kleur aan je profiel.
  • Jouw toekomstige docenten en hoogleraren doen allemaal zelf onderzoek naar innovatie en staan direct in contact met bedrijven en andere maatschappelijke organisaties. Dit maakt de opleiding - en dus ook de lesstof - erg actueel.
  • Elk studiejaar werk je in groepsverband voor een opdrachtgever zoals een bedrijf of een overheidsinstantie aan een innovatieproject. Op die manier zet je jouw natuur- en sociaalwetenschappelijke kennis in bij actuele vraagstukken. Ook werk je zo aan soft skills zoals samenwerken, communiceren met opdrachtgevers of jouw idee presenteren.
  • Bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement heerst een informele, gezellige sfeer. Je wordt persoonlijk begeleid en er wordt met je meegedacht als het soms wat moeilijker gaat.
  • En ook de studievereniging Helix is lekker actief. Zo organiseren ze regelmatig excursies, borrels en jaarlijkse buitenlandse reizen. 

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56982