Na de opleiding

Wat kun je met een academisch diploma?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Er zijn maar weinig studenten die na de bachelor direct de arbeidsmarkt op gaan; bijna alle studenten gaan verder met een master. Het is goed om te weten dat er een breed scala aan masteropleidingen goed aansluiten bij Natuurwetenschap en innovatiemanagement, zowel aan de Universiteit Utrecht als aan andere universiteiten in Nederland.

Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je vindt een baan het bedrijfsleven of in de beleids- of adviessector, energie- en transportsector, life sciences of innovatiemanagement in het algemeen. Ook kun je terecht in de wetenschap of het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Aansluitende masters

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor de volgende masters.

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi – ook wel PhD’s genoemd – leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechts onderzoek.

Mogelijke beroepen

Een groot gedeelte van de afgestudeerden gaat aan de slag in een consultancy of adviserende functie. Anderen vinden een baan in het bedrijfsleven, bij de overheid of een universiteit.

Hieronder vind je een aantal mogelijke beroepen waar je als afgestudeerd innovatiemanager of -adviseur aan de slag kunt gaan.