Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Camiel, Rekha, Juliette en Jules.

Camiel Kardinaal (hij/hem) is student

"Wat Liberal Arts and Sciences (LAS) mij heeft geleerd, is dat andere inzichten ook kunnen kloppen. Bij mijn hoofdrichting sociologie is het belangrijk dat je kan zien dat andere mensen andere inzichten hebben over bepaalde problemen." 

Rekha Mahadew (zij/haar) is student

"De werkdruk bij Liberal Arts and Sciences (LAS) is eigenlijk best wel chill. Je kan het zo druk en zo rustig maken als je zelf wil. Als je naast je studie wil gaan sporten of gaan dansen of iets sociaals wil doen, dan is daar genoeg tijd voor."

Juliette Dominicus (zij/haar) is film- en documentairemaker

"Mijn keuze voor Liberal Arts and Sciences (LAS) kwam vooral voort uit mijn wens om mijn interesses in psychologie, filosofie, gender en criminologie te kunnen combineren." 

"Wat me ook aantrok, is dat LAS je leert om het wetenschappelijke naar het maatschappelijke te vertalen. Zo leer je om deze werelden met elkaar te verbinden."

Lees meer 

Scripties

"Als hoofdrichting koos ik neuropsychologie. Hoewel het best pittig was om dit te doen zonder achtergrond in de bètawetenschappen, vond ik het juist ook tof dat ook ik me hierin kon verdiepen. Bij LAS schrijf je twee scripties: één scriptie in het veld van je hoofdrichting – voor mij dus neuropsychologie – en één interdisciplinaire scriptie, waarbij je met meerdere studenten uit verschillende hoofdrichtingen samenwerkt. Vooral die laatste scriptie vond ik erg geslaagd: samen met een student gespecialiseerd in filosofie en een student met de hoofdrichting religiewetenschappen schreef ik over een maatschappelijk vraagstuk. We zijn zelfs een boshuisje ingegaan om een week lang aan onze scriptie te werken. Door zo’n interdisciplinaire scriptie leer je hoe je bruggen kan bouwen tussen de inzichten van elkaars interessegebieden, wat ik heel inspirerend vond."

Documentaire

"Ook na het afronden van LAS lag mijn focus nog steeds op het creëren van maatschappelijke impact. Wel realiseerde ik me dat ik dat niet in wetenschappelijke, maar in creatieve vorm wilde doen. Via een baan bij het Nederlands Film Festival ben ik de filmwereld ingerold en nu ben ik al vier jaar film- en documentairemaker. Ik krijg wel eens de vraag: had je in plaats van LAS, met een focus op neuropsychologie, niet liever iets willen studeren wat bij je huidige werk past? Ik ben echter heel blij dat ik LAS heb gestudeerd, want die interdisciplinaire benadering gebruik ik nog steeds dagelijks."  

Jules Swinkels (hij/hem) is onderzoeker bij Free Press Unlimited

"Liberal Arts and Sciences (LAS) was voor mij de perfecte opleiding. Ik ben geïnteresseerd in politiek en mensenrechten, maar opleidingen specifiek hierin voelden te benauwend." 

"Ik had juist behoefte om me breed te oriënteren op verschillende benaderingen en kennis over onderwerpen die ik interessant vond. Met LAS had ik die vrijheid."

Lees meer

Initiatief nemen

"Vroeger werd LAS nog wel eens verkocht als een studie voor studenten die niet weten wat ze willen en slecht keuzes kunnen maken. Ik zou juist zeggen dat het een studie is voor mensen die heel goed weten wat ze willen! Je moet immers veel initiatief nemen en je eigen pad kiezen. Doordat je les hebt in allerlei verschillende vakgebieden, leer je snel te switchen tussen velden en nieuwe kennis te vergaren. Daarnaast kom je ook met hele verschillende mensen en verschillende denkrichtingen in aanraking, wat ik heel interessant vond. LAS leert je om open te staan voor, snel te leren werken met en nieuwsgierig te zijn naar nieuwe inzichten."

Mensenrechtenwerk

"Na LAS koos ik voor een master Military Strategic Studies, wat heel anders, maar ook opnieuw erg multidimensionaal en interdisciplinair was. Hierna heb ik drie jaar in Kenia gewoond om mensenrechtenwerk te doen rondom corruptie en beleid. Nu werk ik al vier jaar bij Free Press Unlimited, een Nederlandse persvrijheidsorganisatie waar ik onderzoek doe naar vermoorde journalisten. Ik merk nog altijd de voordelen van LAS: ook hier probeer ik problemen op te lossen door verbindingen leggen tussen uiteenlopende velden en maatschappelijke groepen."