Vind jij heel veel verschillende vakgebieden en disciplines interessant? Denk je graag over grenzen heen en vind je het leuk om veel samen te werken? Dan is de opleiding Liberal Arts and Sciences (LAS) écht iets voor jou!

Icon alumni
leer
interdisicplinair denken
bekijk de maatschappij vanuit meerdere perspectieven
uniek
meertalig vakkenaanbod, veel keuzeruimte
zo LAS studeren kan alleen in Utrecht
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

De wereld verbeteren

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Al sinds de oudheid leeft het idee dat je niet alleen kennis vergaart voor jezelf, maar dat je die ook gebruikt om de wereld te verbeteren. Om maatschappelijke problemen op te lossen heb je namelijk mensen nodig die over de grenzen van hun vakgebied heen kijken én samenwerken. 

Ervaar de opleiding

Een brede blik

Tijdens de studie LAS denk je na over globalisering, klimaatverandering of het samenspel van markt en macht. Dat doe je vanuit verschillende perspectieven. Je wordt zo opgeleid tot een creatieve en kritische wereldburger. In het eerste jaar leg je een brede basis, maak je kennis met verschillende vakgebieden en leer je wetenschappelijke vaardigheden als schrijven en onderzoeken. Vervolgens kies je voor een specialisatie. Als LAS-student vind je een brede blik belangrijk, dus je blijft ook verbanden leggen.

Naar het studieprogramma

Wat me trok naar LAS is dat je leert om het wetenschappelijke naar het maatschappelijke te vertalen. Zo leer je om deze werelden met elkaar te verbinden.

De ideale LAS-student

Wil je meer weten over de problematiek van ontwikkelingslanden, maar ook over het menselijk bewustzijn en de evolutieleer? Ben je benieuwd naar de invloed van de wereldliteratuur op films, maar wil je ook computerprogramma´s kunnen schrijven? Ben je avontuurlijk, proactief en flexibel? Beschik je over een flinke dosis discipline en doorzettingsvermogen? Liberal Arts and Sciences is bedoeld voor nieuwsgierige jonge mensen die zich niet willen beperken tot één vakgebied en die het een uitdaging vinden om hun eigen unieke studieprogramma zelf samen te stellen. 

Waarom Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • we uniek zijn! We hebben een groot vakkenaanbod en veel keuzeruimte. De studie is Nederlands- en Engelstalig en je woont niet op een campus. Daarnaast is er geen selectie of loting. Op deze wijze LAS studeren kan alleen in Utrecht.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Atlas. Zij zorgen voor de nodige binding binnen een opleiding waarbij iedereen een andere richting volgt. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, feesten, studiereizen, sportactiviteiten, geven je korting op je studieboeken en helpen je met het kiezen van je hoofdrichting.

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Liberal Arts and Sciences in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Liberal Arts and Sciences een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Liberal Arts and Sciences in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts) / BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50393