Vind jij heel veel verschillende onderwerpen interessant? Denk je graag over grenzen heen en vind je het leuk om veel samen te werken? Dan is de opleiding Liberal Arts and Sciences (LAS) écht iets voor jou!

Icon alumni
verbinden
leer interdisicplinair denken
volg ons unieke kerncurriculum
verdiepen
specialiseer in een vakgebied of thema
kies uit een groot aantal specialisaties
verbreden
creëer je eigen studiepad
bekijk de maatschappij vanuit meerdere perspectieven

De wereld begrijpen

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Om maatschappelijke problemen te begrijpen en op te lossen heb je mensen nodig die over de grenzen van hun vakgebied heen kijken én samenwerken. LAS studeren betekent dat je samenwerkt met studenten van natuurwetenschappen, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.

Ervaar de opleiding

Combineer breedte en diepgang

Tijdens de studie LAS denk je na over belangrijke thema’s binnen de wetenschap en de maatschappij. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, klimaatverandering of het samenspel van markt en macht. Dat doe je vanuit verschillende perspectieven. Bij LAS leg je een brede basis, maak je kennis met verschillende vakgebieden en leer je wetenschappelijke vaardigheden als schrijven en onderzoeken. Je begint meteen met je oriënteren op een specialisatie, die kies je na het eerste halfjaar.

Naar het studieprogramma

Wat me trok naar LAS is dat je leert om het wetenschappelijke naar het maatschappelijke te vertalen. Zo leer je om deze werelden met elkaar te verbinden.

De ideale LAS-student

Liberal Arts and Sciences is bedoeld voor nieuwsgierige jonge mensen die breed geïnteresseerd zijn en die het een uitdaging vinden om hun eigen unieke studieprogramma zelf samen te stellen. Dus ben jij iemand die het leuk vindt om over verschillende onderwerpen na te denken, zoals het menselijk bewustzijn, de evolutieleer of klimaatpolitiek? Ben je benieuwd naar de invloed van de wereldliteratuur op films, maar zou je ook computerprogramma’s willen schrijven? LAS past bij jou als je een open blik hebt, als je diverse onderwerpen leuk vindt, en wanneer je interdisciplinair wil leren denken.

Waarom Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • je zelf je studiepad samen kan stellen. Je kiest vakken van over de hele Universiteit Utrecht. We zijn het enige Nederlandse LAS-programma met deze brede vakkenkeuze. Daarnaast is er geen selectie of loting.
  • je wordt opgeleid tot interdisciplinair denker. In het kerncurriculum van LAS krijg je onderwijs van experts op het gebied van interdisciplinair onderzoek.
  • je lid kunt worden van Studievereniging Atlas. Zij zorgen voor de nodige binding binnen een opleiding waarbij iedereen een eigen studiepad volgt. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, lezingen, studiereizen, sportactiviteiten, geven je korting op je studieboeken en helpen je met het kiezen van je hoofdrichting.

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je woont bij LAS niet op een campus. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Liberal Arts and Sciences een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Liberal Arts and Sciences in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts) / BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50393