Ervaringen
Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Irem, Caroline, Selma, Tess en Nienke.
Irem van Twillert (zij/haar) is student
"Bij Franse taal en cultuur leer je niet de taal zoals je dat op de middelbare school bent gewend. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een vak van literatuur, waarbij ik kijk hoe het Oud-Frans afstamt van het Latijn. Daar komt niet heel veel Franse taal zoals op de middelbare school bij kijken."
Caroline de Quay (zij/haar) werkt bij ThiemeMeulenhoff
"De keuze voor de bachelor Franse taal en cultuur voelde voor mij logisch: ik wist nog niet wat ik later wilde gaan doen, maar ik vond Frans leuk en ik haalde er goede cijfers voor op de middelbare school. Achteraf bleek dat een goede keuze, want de opleiding verliep goed!"
"Sommige medestudenten vonden dat de nadruk teveel op grammatica lag, maar daar had ik minder moeite mee. Daarnaast vond ik de kleinschaligheid van de opleiding erg fijn, omdat dit ervoor zorgde dat ik vrijwel alle studenten en docenten kende. Tot op de dag van vandaag heb ik hierdoor nog steeds contact met mensen uit mijn studietijd."
Lees meer
Scriptie
"Hoewel ik altijd heb gewerkt naast mijn studie en ik altijd vanuit Den Bosch naar Utrecht moest reizen voor colleges, heb ik nooit te weinig tijd gehad voor mijn studie. Mijn grootste obstakel was mijn scriptie in het derde jaar. Tijdens de studie Frans schrijf je vaak essays voor je vakken, maar je scriptie is de eerste keer dat je op grotere schaal een onderzoek leert opzetten. Ondanks wat opstartproblemen ben ik uiteindelijk wel geslaagd."
Universitaire bachelor
"Na mijn bachelor heb ik de master Meertaligheid en Taalverwerving afgerond, ook in het Frans. Nu werk ik bij ThiemeMeulenhoff, waar ik onderdeel uitmaak van de marketingafdeling. Ergens vind ik het wel jammer dat ik nu niet direct iets met mijn diploma Frans doe. Aan de andere kant: ook al ben ik niet dagelijks met de Franse taal en cultuur bezig, de academische vaardigheden die ik geleerd heb, gebruik ik wel degelijk voor mijn werk. Met een universitaire bachelor kun je vaak hoe dan ook een goede baan vinden."
Selma Poutsma (zij/haar) koos Frans als hoofdrichting
"Ik heb voor de bachelor Liberal Arts and Sciences (LAS) gekozen omdat ik in veel verschillende onderwerpen geïnteresseerd was en me nog niet wilde binden aan één van die interesses. Uiteindelijk heb ik als hoofdrichting Moderne letterkunde met de track Frans gekozen."
"Tijdens mijn jaren op een Frans sportinternaat ontstonden mijn liefdes voor de taal en voor het land, dus wilde ik meer leren over de cultuur en literatuur. Dat bleek een fantastische keuze: niet alleen vond ik de vakken leuk, ook boden de docenten alle ruimte voor mijn leven als fulltime topsporter."
Lees meer
Flexstuderen
"Na mijn eerste studiejaar verhuisde ik naar Heerenveen om me volledig te focussen op shorttrack schaatsen. Vanaf dat moment heb ik gemiddeld één cursus per blok gevolgd op afstand. Die flexibiliteit gaf me tijd om in de sport te steken, maar het was ook pittig. Je moet namelijk toch mee met het tempo waarop de cursus aan iedereen wordt gegeven. Gelukkig biedt de UU begeleiding voor topsporters en hielpen de docenten van Frans mij waar nodig. Wel is het goed om te weten dat niet elke cursus of docent die flexibiliteit kan bieden. Ben je zelf op zoek naar flexibiliteit? Dan is mijn tip om ruimschoots vooraf de studieadviseur of cursus coördinator te mailen en te kijken wat er mogelijk is."
Master
"Na zes jaar studeren heb ik recent mijn bachelor afgerond. Als ik terugkijk naar die jaren, merk ik dat ik echt ben gegroeid. In mijn eerste jaar vond ik de teksten soms best moeilijk en had ik moeite met verbanden leggen. Door de jaren heen heb ik geleerd om de relevante vraagstukken in literatuur beter te ontdekken en te begrijpen. Wat ik hierna wil? Ik zou later graag nog een master willen doen, bijvoorbeeld culturele antropologie. Maar nu eerst: focussen op de sport. Na de Olympische Spelen richt ik me weer op een master."
Tess Wensink (zij/haar) is PhD-student
"Het kiezen van een studie vond ik niet makkelijk. Na lang twijfelen koos ik voor Franse taal en cultuur omdat ik de taal kon waarderen, de cultuur interessant vond en graag naar Parijs ging. Dat bleek een hele goede keuze."
"Het studeren ging me zelfs zo goed af dat ik begon aan een tweede bachelor Nederlandse taal en cultuur na mijn eerste jaar. Twee opleidingen doen kan soms druk zijn, maar ze vulden elkaar wel heel goed aan. Een dubbele talenbachelor is dus een aanrader!"
Lees meer
Diepgang
"Het eerste jaar Frans draait deels om het verwerven van de Franse taal en deels om inleidende cursussen in cultuur en literatuur, en taalkunde. Aangezien ik wat diepgang miste in de taalkundecursussen in mijn eerste jaar, koos ik voor een cultuurgerichte specialisatie in het tweede jaar. Tijdens deze specialisatie besefte ik echter dat ik de taalkunde miste, dus heb ik daarna gekozen voor een taalkunde-specialisatie binnen Nederlands. Al met al is het dus goed om te weten dat eerstejaarscursussen de onderwerpen vooral introduceren en dat de diepgang echt vanaf je tweede jaar komt. Maar: zelfs als je de “verkeerde” specialisatie kiest, zijn er alsnog mogelijkheden om te doen wat je wel interessant vindt."
Contact met studiegenoten
"Naast mijn studie heb ik altijd tijd gehad voor andere activiteiten. Ik sportte veel, heb altijd een bijbaantje gehad en ging regelmatig naar de activiteiten van studievereniging Cercle. Hierdoor heb ik vrienden gemaakt die ik na al die jaren nog steeds spreek, zelfs nu ik in Leuven woon. Hier doe ik een PhD in Franse taalwetenschap aan de KU Leuven. Het lijkt me tof om later in de academische wereld te blijven werken, maar misschien denk ik daar over vier jaar weer heel anders over."
Nienke van Dorp (zij/haar) is student
"Eigenlijk wist ik al sinds de derde klas van de middelbare school dat ik een taal – bij voorkeur Frans – wilde studeren. Toch vond ik het spannend toen ik me inschreef voor deze opleiding."
"Wat als ik het niet zo leuk zou vinden als ik dacht? Gelukkig heb ik uiteindelijk nooit spijt gehad."
Lees meer
Open voor verandering
"Hoewel ik dus de goede keuze heb gemaakt, is niet alles gelopen zoals ik het vooraf gepland had. Toen ik begon met Frans, had ik mijn studieprogramma voor de komende drie jaar al uitgedacht, maar door nieuwe interesses heb ik dit toch helemaal omgegooid. Je bestudeert namelijk niet alleen maar de Franse taal, maar ook taalkunde, geschiedenis en literatuur. Doordat de opleiding relatief klein is, bouw je daarnaast een goede band op met de docenten, wat zorgt voor veel individuele aandacht en extra ruimte voor ontwikkeling. Franse taal en cultuur heeft mij vooral geleerd om open te staan voor verandering."
Historische binnenstad
"Naast de vakken die je volgt, blijft er daarnaast nog genoeg tijd over om het studentenleven in Utrecht te ontdekken. Dit is een van de hoogtepunten aan het studeren van Frans in Utrecht: je hebt les in de historische binnenstad, dus je kunt makkelijk voor en na colleges de stad in gaan. Als je nog meer uitdaging zoekt naast je studie, dan zijn er verschillende opties. Zo kun je een minor volgen, een tweede bachelor doen, of je aanmelden voor het Humanities Honours Programme. Zelf volg ik een extra minor in Kunstgeschiedenis."