Hoe is het om Franse taal en cultuur te studeren? Waar kun je binnen deze opleiding bijvoorbeeld allemaal onderzoek naar doen? En hoe verschilt Frans aan de universiteit studeren met het vak Frans op de middelbare school? Onze student Myrthe vertelt het je in dit filmpje.

Een wereldtaal van formaat

Durf jij de deur naar de wereld wagenwijd open te zetten? Zoals je weet is Frans een wereldtaal. Niet voor niets is het een van de officiële talen binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties! Het wordt op alle vijf de continenten gesproken door naar schatting 274 miljoen mensen. Als je met deze mensen in contact wilt komen, dan is het niet alleen nodig om hun taal te spreken, maar ook om hun culturen te leren kennen. Met een bachelor Franse taal en cultuur ligt de wereld aan je voeten!

Qu'est-ce que c'est?

Vanzelfsprekend leer je bij de opleiding Franse taal en cultuur om uitstekend Frans te spreken, schrijven, verstaan en lezen. Je volgt immers vanaf de eerste dag alle colleges in het Frans. Maar er is meer. Als je Frans studeert, leer je hoe de taal in elkaar zit en volg je college over de Franse geschiedenis en samenleving. Je krijgt inzicht in de economie en de politiek in Frankrijk en daarbuiten. Je leest literatuur uit verschillende francofone landen en discussieert over taalvariatie en taalbeleid. Natuurlijk leer je ook hoe je van die kennis op verschillende manieren verslag kunt doen, mondeling of schriftelijk, in een academisch opstel, een blog of een video. Ook heb je de mogelijkheid om een deel van je studie in het buitenland te doen.

Frans, een wereldtaal
Frans, een wereldtaal

Meer dan taal 

Met Franse taal en cultuur volg je een opleiding op niveau. Je ontwikkelt allerlei belangrijke vaardigheden die op de arbeidsmarkt goed van pas komen, zoals zelfstandig onderzoek doen, kritisch nadenken en je eigen mening verwoorden. Jij ontplooit jouw eigen creativiteit en verbeeldingskracht door je in een andere cultuur te verplaatsen en na te denken over ingewikkelde sociale vraagstukken. Je leest werken van grote filosofen, zoals Voltaire en Descartes, maakt kennis met belangrijke theorieën over hoe mensen talen leren en discussieert tijdens de colleges over de positie van Frankrijk in de wereld. Op deze manier krijg je kennis van heden en verleden, leer je situaties snel te beoordelen en problemen van verschillende kanten te benaderen. Zo ben jij voorbereid op de wereld van morgen.

Zin in een uitdaging?

Dus, wil jij de Franse taal echt goed leren? Wil je alles weten over hoe de taal is opgebouwd en welke variaties er allemaal zijn? Vind je Frankrijk een mooi vakantieland, maar wil je nu ook weleens weten wat er in de Franse samenleving speelt en hoe Frankrijk zich verhoudt tot de wereld? Ben jij nieuwsgierig en wil jij je ontwikkelen tot een echte wereldburger? Dan is de bachelor Franse taal en cultuur de juiste keuze voor jou!

  • Jarrish Ramcharan, student Franse taal en cultuur
    "De combinatie van de stad, de docenten, mijn medestudenten, de studievereniging en de interdisciplinaire studie maken het voor mij een toptijd!"
  • Anna Verhoeven, student Franse taal en cultuur
    "Frans studeren is meer dan alleen een taal studeren. Ook de cultuur, geschiedenis en maatschappij komen aan bod."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
  • Frans
  • Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56808