Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van een van de meest invloedrijke landen in Europa en misschien wel de wereld? Dan is de opleiding Franse taal en cultuur écht iets voor jou!

Grafische weergave van personen in gesprek met elkaar
100%
al ons onderwijs is Franstalig
zo leer je goed Frans spreken
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
maak écht kennis met de taal & cultuur
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Een wereldtaal van formaat

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Bij ons leer je vanzelfsprekend uitstekend Frans spreken, schrijven, verstaan en lezen. Daarnaast volg je college's over de Franse geschiedenis en samenleving, waardoor je inzicht krijgt in de economie en de politiek in Frankrijk en daarbuiten. Ook kun je deels studeren in het Franstalige buitenland!

Ervaar de opleiding

Qu'est-ce que c'est?

Frans is een studie op niveau. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden die op de arbeidsmarkt goed van pas komen. Denk aan onderzoek doen, kritisch nadenken en je eigen mening verwoorden. Jij ontplooit jouw eigen creativiteit en verbeeldingskracht door je in een andere cultuur te verplaatsen en na te denken over ingewikkelde sociale vraagstukken. Op deze manier krijg je kennis van heden en verleden, leer je situaties snel te beoordelen en problemen van verschillende kanten te benaderen.

naar het studieprogramma

Bij Franse taal en cultuur leer je niet de taal zoals je dat op de middelbare school bent gewend. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een cursus over literatuur, waarbij ik kijk hoe het Oud-Frans afstamt van het Latijn. Daar komt niet heel veel Franse taalverwerving bij kijken.

Irem van Twillert is student

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Frans combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, internationale betrekkingen, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... samen met studenten van de andere talenopleidingen kun je namelijk onze unieke Crossing Borders-track volgen.

Waarom Franse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • al ons onderwijs 100% Franstalig is. Op die manier ben je academisch bezig met taal-en literatuurwetenschappelijke inhoud én leer je echt goed Frans spreken!

  • we een brede opleiding zijn. Dat houdt in dat je les krijgt over alle verschillende wetenschappelijke onderwerpen die komen kijken bij het spreken van een taal, zoals taalwetenschap, literatuurwetenschap, geschiedenis en cultuurkunde.

  • we het 'Babbelade-project' hebben. Je wordt daarin gekoppeld aan een Franssprekende student (van de Belgische Universiteit van Namur) en onderneemt allerlei activiteiten met elkaar. 

  • je enkel in Utrecht de Crossing Borders-track kan volgen. Binnen deze track volg je een Franstalig programma maar neem je je expertise ook mee in een Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere opleidingen taal- en cultuurvergelijkend onderzoek doet.
  • je dan lid kunt worden van Studievereniging Cercle. Zij organiseren activiteiten zoals borrels en filmavonden, wijn- en champagneproeverijen, lezingen en theaterbezoeken. Ook gaan ze tweejaarlijks naar Parijs. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Franse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Frans in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Frans, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56808