Kort

Illustratie van een gezin dat op expeditie gaat vanuit het bolwerk van de universiteit naar de samenleving, waarbij ze met een brug over het ravijn lopen tussen de universiteit en de samenleving
Cartoon door AnnemAKe

Lees en praat mee over de toekomst van een open universiteit

Boek over de Universiteit in Transitie, op de voorpagina staat de stad waar de zon over heen schijnt

Een pleidooi voor open science. Dat is het boek De Universiteit in Transitie dat rector magnificus Henk Kummeling, vicerector Teaching & Learning Manon Kluijtmans en vicerector Onderzoek Frank Miedema schreven, mede op basis van input van studenten en medewerkers. De universiteit heeft een belangrijke rol te spelen in de huidige crises, van klimaatverandering tot armoede en toenemende vluchtelingenstromen. Maar de organisatie is teveel naar binnen gekeerd geraakt en moet worden opengebroken. Henk Kummeling: Het boek geldt als open uitnodiging aan iedereen om mee te denken over hoe we dat doen. Manon Kluijtmans vult aan: Daarom willen we ontzettend graag input op deze eerste versie van het boek, zodat we onze visie kunnen toetsen.

Lees het boek, reageer op het open platform en bekijk de video van het tafelgesprek.

Frits van Oostrom geridderd tijdens afscheid in volle Domkerk

Frits van Oostroom in de Domkerk die zijn Ridderschap ontvangt
Beeld: Annemoon van Hemel

Ik ben er echt van overtuigd dat het vinden van schoonheid in het leven goed is voor het welbevinden van mensen. Aldus universiteitshoogleraar en expert in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen prof. dr. Frits van Oostrom in zijn afscheidsinterview op de website van de universiteit. Na veertig jaar hoogleraarschap zwaaide hij afgelopen mei af. Tijdens zijn afscheid is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werkte onder andere mee aan de Canon van Nederland, ontving de AKO Literatuurprijs en de Spinozaprijs en droeg bij aan het tv­programma en de podcast Het verhaal van Nederland. Zijn nieuwste boek is De Reynaert — Leven met een middeleeuws meesterwerk. De NRC gaf het boek vier sterren en noemt het een meesterwerk van internationale allure.

Ralph Temmink wint Agnites Vrolikprijs

Ralph Temmink ontvangt de Agnites Vrolikprijs

Ralph Temmink (Copernicus Instituut) onderzoekt hoe je 3D­-geprinte, biologisch afbreekbare struc­turen kunt ontwerpen die de natuur nabootsen. Het doel is om ze te gebruiken bij grootschalig natuurherstel. Voor zijn fundamentele onderzoek won hij deze zomer de Agnites Vrolikprijs. Deze prijs is tot stand gekomen dankzij een nalatenschap door alumna Cobi de Bree en vernoemd naar Agnites Vrolik (1810–1894), de eerste voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds.

Sharing Days

Poster van de promotie van de Sharing days, met daarop de tekst: doe, deel en geef tijdens de sharing days, speciaal voor alumni

Afgelopen juni vonden in Utrecht de Sharing Days plaats. Dit alumni­-evenement met festival-allure bood een bomvol programma met bijna 1000 deelnemers en meer dan dertig activiteiten op het gebied van wetenschap, onderzoek, sport en cultuur. Verspreid over locaties op het Science Park en in de bruisende binnenstad van Utrecht bezochten zo’n duizend alumni de Sharing Days: van rondleidingen in de Evolutietuin van de Botanische Tuinen en poëzieroutes door de binnenstad tot een filmvoorstelling in de openlucht. Deelnemers bezochten lezingen en masterclasses, gingen suppen op de Kromme Rijn en leerden muurklimmen onder toezicht van de instructeurs van Olympos. Het Alumni Office organiseert dit festival jaarlijks om te laten zien wat de Universiteit Utrecht allemaal te bieden heeft en om onze alumni te inspireren en te ontmoeten. 

Studenten die in de Botanische Tuinen naar een film kijken met koptelefoons op

Sharing Days: het alumnifestival

Doe, deel en geef
3 t/m 8 juni 2024
uu.nl/sharingdays

Nalaten aan de wetenschap

Bij de Universiteit Utrecht werken we hard aan een betere wereld. Het oplossen van maatschappelijke vraagstukken vraagt om toponderzoek waarin verschillende disciplines intensief samenwerken. Hier is geld voor nodig. Wat als je dat onderzoek vooruit kan helpen? Mensen denken bij nalaten niet altijd aan hun universiteit. Daarom is het Utrechts Universiteitsfonds samen met de collega­ universiteitsfondsen een campagne gestart.

Draagt u het Utrechtse wetenschappelijk onderwijs en onderzoek een warm hart toe? En zou u willen weten hoe uw nalatenschap kan bijdragen aan een betere wereld? We nemen graag de tijd voor een goed gesprek. Bel of mail Robbert Jan Feunekes, of vraag de campagnebrochure aan.