Tips

Op welke klimaatvraag zoek jij het antwoord?

En aantal mensen in een bos die bomen aan het planten zijn

Hoeveel CO2 bespaar ik als ik de verwarming wat lager zet? Wat is het verschil tussen milieu en klimaat? Wie een klimaatvraag stelt aan de Klimaathelpdesk van de Utrecht Young Academy en Scientists4Future NL krijgt antwoord van een wetenschapper, inclusief ‘peer review’ zoals gebruikelijk is in de academische wereld. In enkele maanden tijd kwamen er al 150 vragen binnen. De onderzoekers die verbonden zijn aan de Klimaathelpdesk zetten alle antwoorden online en bouwen zo een kennisbank van wetenschappelijk onderbouwde antwoorden die precies aansluiten bij vragen die mensen hebben.

De Klimaathelpdesk

Hoe machtig is het Internationaal Strafhof?

Een muur met daarop een rode knop, met de omschrijving: 'press for peace'

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd. Dankzij een enorme hoeveelheid bewijs­ materiaal zoals video’s die in het geheim zijn opgenomen door burgers kon het hof sneller handelen dan ooit. Maar de kans dat hij voor de rechter komt is klein. Wat is het nut van het berechten van autocratische leiders zoals Poetin? Helpen processen voor oorlogsmisdaden een land vooruit of frustreren ze vredesinspanningen? Historica dr. Iva Vukušić (UU) spreekt over de kracht van strafhoven en tribunalen bij het aanpakken van internationaal onrecht. Politiek antropoloog dr. Ewa Strzelecka (VU) neemt ons mee naar Jemen. De VN noemde de oorlog die daar al acht jaar woedt de grootste humanitaire ramp van onze tijd. Waarom is er nog niemand voor veroordeeld? Hoe krijg je gerechtigheid in een ‘vergeten oorlog’?

De lezing is op maandag 4 december, van 20.00 tot 21.30 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. De toegang is gratis. Je kunt ook online deelnemen. Alle lezingen van Studium Generale kun je terugkijken op sg.uu.nl/video.

Oorlog en vrede lezing

Universiteit Utrecht en koloniale kennis

Boek over de UU en koloniale kennis, op de voorkant staat een kist, een kaart en een groep academici

Antropoloog en historicus Henk van Rinsum presen- teerde afgelopen oktober zijn boek Universiteit Utrecht en koloniale kennis. Al vanaf 1636 leverden Utrechtse wetenschappers via hun werk bijdragen aan het idee van Westerse superioriteit tegenover het (nog) niet ontwikkelde Zuiden. De Universiteit Utrecht raakte betrokken bij slavernij en ook bij de afschaffing ervan. Dit gegeven loopt als een rode draad door het boek van Van Rinsum, voor­malig medewerker van de universiteit. Verschillende faculteiten zijn bezig met onderzoek naar hun koloniale verleden; dit boek schept daarvoor een kader.

Artikel 1 in beeld

Giel Heeringa (links) en Marc Hanna (rechts)

Hij is indrukwekkend groot geworden en zó prachtig. We zijn enorm trots en blij. Op een van de drukste kruispunten van Utrecht, vlakbij het Centraal Station en de Ulu moskee zorgden Marc Hanna en Giel Heeringa voor een metershoge muurschildering die de waarde van de Grondwet en Artikel 1 in het bijzonder benadrukt. Als rechtenstudenten namen Giel en Marc dit initiatief naar aanleiding van een studieopdracht. Juist om dit allermooiste artikel, dat van gelijke behandeling van mensen én de Grondwet als geheel, te doen leven bij jongeren. De 175ste verjaardag van de Grondwet was op 3 november.

Over de muurschildering

Save the date

Bekijk voor alle alumni-evenementen onze agenda