Lintopdrachten overslaan
Nieuws & agenda Geesteswetenschappen
10.03.2010 | Faculteit Geesteswetenschappen

Geert Buelens wint Arkprijs van het Vrije Woord 2010

Prof. dr. Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, ontvangt de 60e Arkprijs van het Vrije Woord. De jury van de Stichting Arkcomité van het Vrije Woord kende hem de prijs unaniem toe voor zijn vierdelige essayreeks over de media, die hij in december in de Vlaamse krant De Standaard publiceerde.

"Hij heeft het maatschappelijke debat over de verantwoordelijkheid van de media breed opengetrokken en zich consequent kritisch uitgelaten over de kwalijke ontwikkelingen in de media," aldus de stichting. "Buelens verstaat de kunst om met grondige kennis van zaken heldere standpunten te formuleren. Op die manier daagt hij de cultureel-politieke wereld uit tot permanente zelfkritiek."

De essayreeks van Geert Buelens over de media ontlokte een verhitte maatschappelijke discussie in Vlaanderen.

Arkprijs van het Vrije Woord

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift, om personen voor het voetlicht te brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. Op 12 mei wordt de Arkprijs uitgereikt in galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

Geert BuelensGeert Buelens is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn proefschrift Van Ostaijen tot heden (2001, derde druk 2008) werd bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay en de Prijs voor de Letterkunde van de Provincie Antwerpen. Zijn eerste dichtbundel, Het is (2002), won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2008 publiceerde Buelens de essaybundel Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie en een tweeluik over de Eerste Wereldoorlog: de bloemlezing Het lijf in slijk geplant. Gedichten uit de Eerste Wereldoorlog en Europa Europa!, een monografie over de dichters van de Grote Oorlog.