Daniala Weir

Daniala at work

Ik ben altijd een oprecht nieuwsgierig persoon geweest met een interesse in het ontwikkelen van een diepgaand begrip van de wereld om mij heen. Tijdens mijn bacheloropleiding in Canada volgde ik een cursus immunologie waarin de SARS-pandemie van 2000 werd behandeld. Dit onderwerp intrigeerde me op een manier zoals ik nog nooit eerder had ervaren. Het idee om epidemioloog te worden greep me. Hierdoor realiseerde ik me dat ik een carrière wilde nastreven in wetenschappelijk onderzoek dat echte klinische vragen beantwoordt, dat de gezondheid van gewone mensen beïnvloedt.

Onderzoek met impact

In mijn PhD richtte ik me op hoe medicijnen de morbiditeit en mortaliteit kunnen beïnvloeden nadat patiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Maar daar bleef het niet bij. Ik maakte deel uit van een team dat een app voor medicatiebeheer ontwikkelde, genaamd Smart About Medications. Het was geweldig om patiënten de app te zien gebruiken, omdat dat mij het gevoel gaf dat mijn onderzoek echt impact had.

Na mijn promotie heb ik een postdoctorale opleiding gevolgd in een ziekenhuis, maar ik wilde meer vrijheid om mijn eigen onderzoeksinteresses te verkennen. Daarom ging ik op zoek naar academische functies in Noord-Amerika. Toen ik echter een advertentie zag bij de Universiteit Utrecht leek die perfect bij mij te passen. Ik heb de positie uitvoerig besproken met mijn mentoren om te horen wat zij van Utrecht vonden, en zij waren allemaal zeer positief.

Ik werd aangenomen als universitair docent bij het departement Farmaceutische Wetenschappen, met als focus real world evidence. Ik ben ontzettend blij met mijn keuze. Ik heb het gevoel dat ik de flexibiliteit heb om mijn eigen onderzoeksfocus te ontwikkelen in aansluiting op mijn interesses en passies. Werken bij de Universiteit Utrecht heeft mijn verwachtingen op verschillende manieren overtroffen, mede dankzij de innovatieve en geavanceerde zorgsector in Nederland.

Ik heb het gevoel dat ik de flexibiliteit heb om mijn eigen onderzoeksfocus te ontwikkelen in aansluiting op mijn interesses en passies.

Team science

Daniala at work in a group setting

Mijn collega's zijn erg belangrijk voor me, zonder hen zou ik mijn werk niet kunnen doen. Ze hebben mij gesteund bij de enorme overgang naar een ander land. Ze hebben echt alles gedaan om me meer thuis te laten voelen. Ik heb ook het gevoel dat mijn andere achtergrond in een positief licht wordt gezien en dat ik een gewaardeerd lid van het team ben.

Als ik nadenk over wat ik wil bereiken, denk ik niet zozeer aan mijn positie en promotie. Natuurlijk werk je binnen een systeem waarin je bepaalde doelen en mijlpalen wilt bereiken. Maar ik zie mijn doelen meer in termen van het effect dat mijn onderzoek kan hebben op de verbetering van de gezondheid van patiënten in de medische praktijk. In de komende jaren wil ik graag een project van mij geïmplementeerd zien in de gezondheidszorg. Een project dat patiënten bereikt en hun medische zorg verbetert. De Universiteit Utrecht is de perfecte omgeving om zo'n project te realiseren.