Agathe Chaigne

Agatha looking through a microscope

Als celbioloog wil ik begrijpen hoe cellen, en met name stamcellen, zich delen. Weten hoe een cel zich verdeelt, is belangrijk om te bepalen wat het wordt. Omdat dit een specifiek vakgebied is, had ik behoefte aan een eigen groep en de vrijheid om mijn onderzoeksvragen te beantwoorden... Ik was dus erg blij met het aanbod van de groep Celbiologie, Neurobiologie en Biofysica aan de Universiteit Utrecht.

Teamscience

Ik ben hier pas een jaar en erg gelukkig met mijn keuze. De groep is super dynamisch en heeft precies de juiste omvang voor mij: groot genoeg om voldoende verschillende opvattingen en dialogen te kunnen hebben, en klein genoeg om altijd een idee te hebben waar je collega's mee bezig zijn. Inmiddels ken ik de meeste mensen in de groep.

Mijn collega's zijn mijn grootste voorbeelden. Wetenschap kan soms behoorlijk frustrerend zijn. De vanzelfsprekendheid van mijn collega's om elke ochtend weer te verschijnen en te blijven graven, inspireert mij om hetzelfde te doen. We hebben ook veel plezier samen - deze vrijdagavond komen we allemaal samen om de departementale airfryer in te wijden! Dit is het soort plek waar ik wil werken: ik ben best extravert en daarom zijn sociale contacten belangrijk voor mij.

Wat ook geweldig is aan werken bij de Universiteit Utrecht is de infrastructuur. Ons departement is wereldleider op het gebied van optogenetica - licht gebruiken om eiwitten dingen te laten doen - en mijn onderzoek heeft daar al baat bij gehad. Ik heb ook toegang tot een enorme selectie geavanceerde microscopen die voor bijna elk project kunnen worden aangepast. In het bijzonder vier draaiende schijven zijn mijn favoriet. Het mooiste is dat er hier collega’s zijn die de microscopen voor je onderhouden. Als je zegt: "Ik heb een 'rare' microscoop nodig voor een 'raar' experiment", dan proberen ze een oplossing te vinden. 

 

Ik heb toegang tot een enorme selectie geavanceerde microscopen die voor bijna elk project kunnen worden aangepast.

Werk privé balans

Agathe working with a colleague in a lab

Ik hecht veel waarde aan de balans tussen werk en privé, zowel in Nederland als aan de Universiteit Utrecht in het bijzonder. Utrecht is een fantastische stad, en is goed bereikbaar vanaf de campus. Mijn enige echte uitdaging was om aan het Nederlandse eten te wennen! Ik was zwanger toen ik hier begon en al mijn collega's waren heel erg behulpzaam. Iedereen deed zijn best om ervoor te zorgen dat ik tijdens mijn zwangerschapsverlof niet te veel op mijn bordje kreeg. En zelfs nu, als moeder van twee jonge kinderen, is het fantastisch om wat flexibiliteit te hebben. Ik kan mijn eigen tijd indelen en zelf beslissen wat de volgende vraag is die ik wil gaan beantwoorden.

Kennis delen

Aan de Universiteit Utrecht kun je onderzoek doen, lesgeven of een beetje van allebei. Ik heb me tot nu toe kunnen richten op onderzoek met daarnaast wat onderwijs, maar in de toekomst zal ik meer onderwijs gaan geven. Daardoor heb ik het gevoel dat ik het best of both worlds heb. Ik ben begonnen met mijn eigen promovendus op wie ik supertrots ben. Ik heb haar ingewerkt op ons modelsysteem en onze onderzoeksvraag, maar ze leert ook nieuwe technieken en nieuwe expertise van anderen. Ik heb daarnaast sinds kort een promovendus en twee masterstudenten erbij die allemaal heel slim en toegewijd zijn. Ik ben natuurlijk hun begeleider... Maar het werken met studenten heeft me juist ook geholpen met mijn onderzoek, doordat ik problemen op nieuwe manieren kan bekijken.