Afval

De Universiteit Utrecht wil een voorstrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid. Hoe gaat de universiteit zelf met haar afval om?

Zo veel mogelijk recyclen

  • In 2017 recyclede de universiteit meer dan 53% van al het ingezamelde afval.
  • De universiteit werkt aan meer recyclen door afval steeds beter te scheiden en de hoeveelheid restafval te verminderen.
Afvalscheiding in het Victor J. Koningsbergergebouw.
Afvalscheiding in het Victor J. Koningsbergergebouw.

Restafval verminderen

  • In 2017 bestond 62,2% van al het afval uit restafval. In 2020 moet dit 30% zijn.
  • De universiteit plaatst steeds meer afvalsystemen die afvalscheiding aan de bron mogelijk maken. Zo scheiden we schoon en droog papier, lege bekertjes, gft, plastic en restafval.

Panden met gescheiden afvalinzamelmiddelen

  • In de volgende gebouwen staan gescheiden afvalinzamelmiddelen: Academiegebouw, Androclusgebouw, Bestuursgebouw, Buys Ballotgebouw, Dining Hall, Drift 21, 23 en 25, Educatorium, Earth Simulation Lab, Janskerkhof 2-3a, Martinus J. Langeveldgebouw, Minnaertgebouw, Newtonlaan, Ruppertgebouw, Sjoerd Groenmangebouw, Spinozahall, Universiteitsbibliotheek binnenstad, Vening Meineszgebouw A (Geotoren), Vening Meineszgebouw B, Victor J. Koningsbergergebouw, en Wittevrouwenstraat 7bis
  • Ook in andere gebouwen worden diverse afvalstromen gescheiden ingezameld, maar niet in gescheiden afvalinzamelmiddelen.
Turn your trash into treasure

Circulaire economie

Om uiteindelijk een afvalvrije universiteit te creëren is de stap naar een circulaire economie essentieel. Afval komt hierbij terug in de keten als grondstof.

De universiteit maakt al stappen in deze richting. Een paar voorbeelden:

Hergebruikt groenafval

De universiteit verwerkt het groenafval van De Uithof en het ICU-terrein tot Bokashi. Dit is gefermenteerde bladaarde en heeft een hogere voedingswaarde dan compost. De universiteit stelt dit gefermenteerde afval ter beschikking aan de eigen medewerkers (voor de tuin) en aan de medewerkers met een moestuin (Uithovenier). Het overige materiaal komt in de Botanische Tuinen en op het eigen terrein terecht als duurzame compost.

Biologisch afbreekbaar servies

Eind 2017 heeft de universiteit een pilot met biologisch afbreekbaar servies (biodegradable disposables) gedaan in één van de universiteitsrestaurants. De bekers van suikerriet, het bestek van mais en de borden van palmbladeren vervingen het huidige porseleinen servies en bestek. Uit onderzoek van studenten van de faculteit Geowetenschappen bleek dat de zogenoemde biodegradable disposables in deze situatie niet duurzamer zijn dan het porseleinen servies. Daarom stopte de universiteit de pilot en vervangt zij het porseleinen servies in haar restaurants niet door biologisch afbreekbaar servies.

Een shredder in het restaurant versnipperde, vermaalde het servies en perste het samen met het gft-afval. De afvalverwerker maakte hier compost van. Bovendien werd de compost gebruikt voor de teelt van groente en fruit.

Bewustwording

Via internet, intranet, lezingen, workshops en bewustwordingscampagnes stimuleert de Universiteit haar werknemers, studenten en gasten om zo zuinig mogelijk te werken en studeren. Dat gebeurt door het verspreiden van tips zoals met een infographic of de onderstaande video: