Wat houdt het onderzoek in?

Meedoen met jouw gezin

Jij mag meedoen aan dit onderzoek als:

  • Je ouders uit elkaar gaan of zijn (maximaal 6 jaar),
  • Je tussen de 8 en 18 jaar bent,
  • Jijzelf wil meedoen,
  • Minimaal één van je ouders toestemming geeft voor jouw deelname (voor jongeren onder de 16 jaar).

Hoe meer jongeren en ouders meedoen, hoe beter en betrouwbaarder de resultaten van het onderzoek zijn. Ook ouders, broers en zussen mogen meedoen!

Verschillende onderdelen

Voor jongeren bestaat het onderzoek uit 2 vaste onderdelen: (1) Online vragenlijsten en (2) Jongerendagboeken. Ook zijn er 2 extra onderdelen, waarvan je kunt kiezen of je wilt meedoen: (3) Interviews en (4) Observaties. Per afgerond onderdeel krijgen jongeren een digitale bon van Yesty.nl, ter waarde van €10.
 

  1. Vragenlijsten
    Alle jongeren en ouders die meedoen worden gevraagd om 3x een online vragenlijst in te vullen: Kort na jullie aanmelding, 9 maanden daarna en weer 9 maanden daarna. Het onderzoek duurt dus ongeveer 1,5 jaar. Deze vragenlijsten gaan over de scheiding, jouw thuissituatie, jouw ouders en jezelf. Het duurt steeds ongeveer 30 tot 45 minuten om in te vullen. Invullen hoeft niet in één keer.
     
  2. Jongerendagboek
    Na elke online vragenlijst houden jongeren vanaf 10 jaar via een app een soort dagboek bij, of eigenlijk een ‘weekboek’. De inhoud lijkt op die van de vragenlijst, maar gaat over wat je die week allemaal meemaakte. Het invullen doe je via je telefoon, tablet of laptop en kost je één keer per week 5 minuten. Vaak vinden jongeren het leuk om zo’n weekboek bij te houden.
     
  3. Extra: Interview
    Tijdens een interview kunnen jongeren en ouders apart van elkaar wat meer vertellen over hun ervaringen. Er wordt dan een geluidsopname gemaakt, zodat wij – de onderzoekers – het gesprek kunnen uittypen. Daarna wordt de geluidsopname meteen verwijderd. Je naam of andere informatie die verklapt wie jij bent, worden niet opgeslagen.

    Als jij hieraan wilt meedoen, kun je dat op het toestemmingsformulier aangeven. Je kunt ook alleen meedoen aan de vragenlijsten en het dagboek!
     
  4. Extra: Observatie
    Jongeren die gaan praten met een mediator of rechter, kunnen meedoen aan dit extra onderdeel. Als jij en je ouders dit goed vinden, kijkt en luistert een van de onderzoekers mee. Die schrijft dan op wat er gebeurt, maar er wordt geen video- of geluidsopname gemaakt. Na het uittypen worden de papieren aantekeningen meteen weggegooid. Ook hier wordt je naam en andere informatie die verklapt wie jij bent niet opgeslagen.

    Geef weer via het toestemmingsformulier aan of je interesse hebt. Meedoen aan alleen de vragenlijsten en het dagboek kan ook!

Willen jullie meedoen?

Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig en daarom is jullie toestemming nodig. Die geef jij na aanmelding digitaal, via een link. Daar kun je ook aankruisen aan welke onderdelen je mee wil doen. Als je jonger bent dan 16 moet minimaal één van je ouders toestemming geven voor jouw deelname. Misschien willen je ouders zelf ook een vragenlijst invullen voor dit onderzoek.

Als je 16 jaar of ouder bent, hoeven je ouders geen toestemming te geven voor jouw deelname, maar wij vinden het altijd fijn als ze geïnformeerd zijn. Ook willen we je ouder(s) vragen om zelf mee te doen aan het onderzoek. Ze krijgen dus net als jij een brief. Als je ouders meedoen, hoeven jullie niks samen te doen voor het onderzoek. Jullie vullen dan apart van elkaar vragenlijsten in.

Als jij of jullie meedoen, kunnen jullie op elk moment beslissen om te stoppen met deelnemen. Je hoeft ons dan niet te vertellen waarom je stopt.

Meer weten? Check onze Instagram