Samenwerken

Onze expertise op het gebied van economische en sociale geschiedenis stellen wij graag ten dienste van externe organisaties. Als bedrijf of instelling kunt u ons opdracht geven tot het uitvoeren van onderzoek naar bedrijfsgeschiedenis, en ook andere activiteiten zijn mogelijk. Meer weten? Neem contact op met dr. Joost Dankers. Hieronder enkele voorbeelden van samenwerking:

Wat is een ramp nou eigenlijk?

Wat een ramp! is het thema van de Maand van de Geschiedenis 2022. Maar wat is een ramp eigenlijk? En wat doet een ramp met mensen? Zijn er nu meer rampen dan vroeger? Dr. Jessica Dijkman geeft antwoord op deze vragen in de documentaire-serie Wat een ramp!.

Maand van de geschiedenis

Over de crisis in de jaren 80

© iStockphoto.com

Hoe gingen we in de jaren tachtig met de economische crisis om? Kunnen we er lessen uit trekken? En hoe kwamen we uit die crisis? Op het jaarcongres van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) sprak prof. dr. Jan Luiten van Zanden over de crisis van begin jaren tachtig.

Sfeerimpressie AWVN-jaarcongres

Welcome aboard! Een eeuw KLM

In Welcome Aboard! Een eeuw KLM, beschrijft dr. Bram Bouwens de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM van de afgelopen eeuw aan de hand van vijf thema's. Met de nadruk op de ontwikkelingen in de afgelopen decennia passeren de nauwe band tussen de luchtvaartmaatschappij en Nederland, de concurrentie die KLM ertoe bracht zich aan te sluiten bij Air France, de duizelingwekkende technologische ontwikkelingen en de wijze waarop KLM zowel passagiers als personeel aan zich wist te binden, de revue. Het boek, dat ook in het Engels is verschenen, is gelardeerd met door KLM samengestelde beeldkaternen. 

Boekbespreking over 'Welkom aboard!'

Het Spel van de Gouden Eeuw

Het Spel van de Gouden Eeuw

Het Spel van de Gouden Eeuw, ontwikkeld onder leiding van prof. dr. Oscar Gelderblom en prof. dr. Joost Jonker, is een game voor tablets, smartphones en computers, met spelregels gebaseerd op historische onderzoek.
Je kruip je in de huid van een beginnend koopman in het 17e eeuwse Amsterdam en doet spelenderwijs kennis op over Amsterdam rond 1600. Bij het spel is lesmateriaal gemaakt voor het vak economie in de bovenbouw havo/vwo, dat docenten vrij mogen gebruiken, kopiëren en bewerken. De ontwikkeling van het spel van de Gouden Eeuw is mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, de alumni van de Universiteit Utrecht en De Jonge Academie van de KNAW.

Het spel van de gouden eeuw