Ben je geïnteresseerd in het opvoeden van kinderen en in de manier waarop de omgeving hun ontwikkeling beïnvloedt? Wil je leren hoe je ouders en opvoeders kunt ondersteunen en hoe je voor een context kunt zorgen waarin kinderen en jongeren hun volledige potentieel kunnen bereiken? Dan is dit masterprogramma misschien wel iets voor jou.
Over Orthopedagogiek
De master Orthopedagogiek (voorheen: Clinical Child, Family and Education Studies) daagt je uit om verbanden te leggen tussen wetenschappelijk onderzoek en praktische vraagstukken. Gewapend met wetenschappelijke kennis en klinische vaardigheden kun je praktische zorgvragen aanpakken op het gebied van opvoeding, onderwijs of kinderen die risico lopen in hun ontwikkeling. Je biedt advies, ondersteuning, behandeling en begeleiding wanneer er problemen ontstaan rond kinderen of jongeren, bijvoorbeeld in het gezin of op school. Je leert hoe je kinderen, jongeren, hun ouders en de systemen daaromheen kunt helpen om optimaal te functioneren.
Een multidisciplinaire benadering
In de master Orthopedagogiek combineer je inzichten uit verschillende disciplines bij het bestuderen van complexe situaties: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, neuropsychologie, kinder- en jeugdpsychiatrie, forensische psychologie, jeugdrecht, sociale psychologie, kindergeneeskunde en sociologie.
Een stevige basis om klinische vraagstukken aan te pakken
Je volgt drie verplichte cursussen met betrekking tot:
- kritisch denken voor klinische professionals;
- werken als klinisch professional in verschillende contexten;
- functioneren als academisch professional.
Daarnaast loop je een jaar lang stage en schrijf je een masterthesis.
Klaar voor de arbeidsmarkt
De master Orthopedagogiek bereidt je voor op een baan waarin je te maken krijgt met klinische vraagstukken rond het opvoeden van toekomstige generaties. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan functies als beleidsadviseur of zorgverlener in velden zoals jeugdzorg, (speciaal) onderwijs, zorg voor mensen met een beperking, pediatrische revalidatie, forensische zorg en (inter)nationale kennisinstellingen. Na afronding van de master kom je ook in aanmerking voor postmaster-opleidingen als Orthopedagoog-generalist. Verder kun je denken aan een carrière in het onderzoek, bijvoorbeeld bij een universiteit of kennisinstelling.
Hoe onderscheidt de master zich van vergelijkbare masters aan andere universiteiten?
- In Utrecht heb je de vrijheid om een eigen focus aan te brengen in je programma. Hiervoor gebruik je de onderwerpen van je stage en je thesis.
- Je maakt kennis met de professionele praktijk en leert hoe je jezelf kunt presenteren en profileren op de arbeidsmarkt.
- Je kunt een Basisregistratie Diagnostiek en een registratie als NVO orthopedagoog verwerven.
- Je krijgt onderwijs van docenten die zelf onderzoek doen op het gebied van opvoeding, adolescentie, onderwijs, leren en ontwikkeling en die betrokken zijn bij de onderzoeksprogramma’s Child and Adolescent Studies en Education and Learning.
Registratie NVO orthopedagoog & NVO-basisaantekening diagnostiek
Met een diploma van dit masterprogramma voldoe je aan de eisen voor een registratie als NVO orthopedagoog. Daarnaast ontvang je, als je tijdens je stage met succes drie cliëntverslagen (casusverslagen) hebt voltooid volgens het voorgeschreven format van de NVO, een verklaring waarmee je de NVO-basisaantekening Diagnostiek bij de NVO kunt aanvragen. Deze heb je bijvoorbeeld nodig als je de postdoctorale opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) wilt afronden. De verklaring kan alleen worden verkregen door Nederlandse studenten met een bachelor- en masterdiploma van een Nederlandse universiteit.
Onderzoek voedt onderwijs
Als masterstudent in Utrecht profiteer je van de expertise van toponderzoeksgroepen, bijvoorbeeld op het gebied van jonge kinderen, vroegschoolse educatie, leerproblemen en psychosociale problemen van kinderen en adolescenten. Je docenten nemen deel aan hoogwaardig onderzoek op het gebied van opvoeding, onderwijs, ontwikkeling en leren in de kindertijd en adolescentie, waardoor je kennismaakt met de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Jasmine over Orthopedagogiek
“Als student kreeg ik de kans om een aantal professionals in het veld te bezoeken; dat gaf me inzicht in de veelheid van beroepen die betrokken zijn bij de ondersteuning van kinderen en hun families.”
Simone over Orthopedagogiek
“Ik koos voor cursussen in de forensische psychologie, een onderwerp dat echt bij me paste, hoewel ik dat van tevoren niet per se had gedacht.”
In het kort
- Diploma:
- Pedagogische Wetenschappen (MSc)
- Voertaal:
- Nederlands
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 1 jaar
- Start:
- September
- Deadline:
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2025-2026: € 2.601
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2025-2026: € 20.605
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 66607
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Sociale wetenschappen
- Graduate school:
- School of Social and Behavioural Sciences