Testimonials

Je weet hoe je een opdracht moet aanpakken

Lise Anna Janson

Na mijn afstuderen ben ik begonnen bij JongeHonden, een junior adviesbureau dat op projectbasis werkt voor freelancers, projectleiders, managers en seniors. Zij bieden ondersteuning op verschillende terreinen, voornamelijk binnen de publieke, maatschappelijke sector. Met z'n allen runnen ze de organisatie en zijn ze verantwoordelijk voor de administratie, werving, etc. Ik heb onder andere een grote opdracht gedaan bij een grote zorgverzekeraar. Met medisch specialisten en patiënten ontwikkelden we uitkomstindicatoren om de kwaliteit van zorg transparant te maken. Als programmamedewerker ondersteunde ik drie projectleiders en een programmamanager en zorgde ik ervoor dat de betrokken partijen binnen en buiten de zorgverzekeraar met elkaar verbonden werden, zodat we de zorguitkomsten van negen aandoeningen naar (potentiële) verzekerden konden communiceren. We organiseerden ook een congres voor medici en zorgklanten, waarvoor ik de organisatorische en inhoudelijke samenhang coördineerde.

"Ik kan me nu snel zaken eigen maken en verbanden leggen"

Ik zag in de praktijk veel dingen terug van wat ik in theorie heb geleerd over organisatieculturen, besluitvorming en verandermanagement. Ik ben bij een aantal reorganisaties betrokken geweest en zag dat mensen proberen alles ‘volgens het boekje’ te doen maar dat de realiteit toch vaak anders is. Het is een hele uitdaging om elkaars zienswijze te begrijpen en elkaars taal te leren spreken. Dit is soms zelfs al het geval als je samenwerkt met mensen van verschillende afdelingen van dezelfde organisatie. Elke afdeling heeft zijn eigen belangen en zijn eigen visie. Als je dat in het begin niet goed vaststelt, wordt de besluitvorming heel lastig. Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen op één lijn blijven zitten? Ik herken dat ook van de concrete casussen waarmee we in de master hebben geoefend. Daar heb ik veel aan gehad. Ik kan me nu snel zaken eigen maken en verbanden leggen omdat ik daar tijdens de opleiding ervaring mee heb opgedaan. Daarnaast hebben bijvoorbeeld ook de vaardighedencursussen absoluut meerwaarde voor acquisitiegesprekken. Je kunt jezelf goed presenteren en concrete voorbeelden noemen waaruit blijkt dat je de praktijk kent. Je weet hoe je een opdracht moet aanpakken.

Lise Anna Janson, MSc Bestuur en beleid


Aansluiten bij de achterliggende vraag

Bestuur en Beleid: Erik van der Weide

Als onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag deed ik onderzoek naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van de publieke bestedingen. Zelf deed ik vooral onderzoek naar het beleid van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. Daarbij gaat het momenteel om extra middelen voor het onderwijs, met name gericht op de professionalisering van leraren. Het geld moet echt ‘in de klas’ belanden. Ik deed ook onderzoek voor een advies dat we schreven aan de minister en de Tweede Kamer over wetswijzigingen in het publieke mediabestel. Sinds kort ben ik beleidsadviseur Begrotingsbeheer bij het Ministerie van Financiën en daarnaast nog gemeenteraadslid in Ermelo.

Je leert zowel kritisch onderzoek doen als concrete aanbevelingen

Bij Bestuur en beleid heb ik geleerd een beleidsanalyse te structureren en om met nieuwe inzichten en concrete handvatten beleid aan te passen of verder te ontwikkelen. Je leert in het masterprogramma zowel kritisch onderzoek doen als concrete aanbevelingen voor nieuwe plannen. En zowel de onderzoeksvaardigheden als het ontwikkelen van plannen komen van pas in mijn werk. De opleiding heeft mij gevormd in mijn arbeidsethos en ook in de manier waarop ik met collega’s, leidinggevenden en lokale politici omga. Die vaardigheden verleer je niet meer! Van de vaardighedencursussen zag ik niet altijd de meerwaarde in, maar ik heb er concreet iets aan. Door samen te vatten en terug te koppelen aan je gesprekspartner, kun je diens achterliggende vraag of boodschap beter begrijpen. Daardoor kan ik in een advies makkelijker aansluiten bij de behoefte van mijn gesprekspartner.

Erik van der Weide, MSc Bestuur en beleid