Doelstelling

Het doel van het DIS project was, om bij te dragen aan een cultuur waarin alle studiekiezers zich tijdens het proces van aanmelding, inschrijving en selectie welkom en gezien voelen. Dit zorgt ervoor dat er geen belemmeringen zijn voor het volgen van een bachelor- of masteropleiding aan de Universiteit Utrecht.

Waarom is het belangrijk om een meer diverse studentenpopulatie te hebben binnen de Universiteit Utrecht?

  • Een heterogene groep studenten kan bijdragen aan de onderwijskwaliteit, doordat meer diverse perspectieven in de collegezaal bijeen worden gebracht. Studenten maken zo kennis met andere perspectieven en leren zich daar ook toe te verhouden. Dit proces is niet vanzelfsprekend en vraagt om een didactische inbedding.
  • Onderwijs in een diverse groep bereidt de studenten beter voor op een snel veranderende maatschappij, waarin mensen nodig zijn die met verschillende invalshoeken kunnen omgaan.
  • Gelijke kansen bij instroom en selectie helpt eventuele drempels weg te nemen bij aankomende studenten. Dit vraagt van opleidingen dat ze zich hiervan bewust zijn in de manier waarop ze zich presenteren

In de tweede fase van het project was er een nieuw doel: het realiseren van de borging van de thematiek in de faculteiten door:

  • Meer opleidingen bewust te maken van het belang van de rol van diversiteit in instroom. Daarbij wordt speciaal aandacht besteed aan opleidingen die niet vanzelfsprekend voorop lopen in deze thematiek;
  • Deze opleidingen te faciliteren bij het formuleren én realiseren van hun eigen doelen;
  • De systematische aandacht voor deze doelstellingen structureel te borgen in de organisatie.

Na een afsluitend Symposium (link Symposium) wordt de kennis en inzichten die zijn verworven voorgezet in een werkgroep divers en inclusief werven.