Dr. ir. Niko Wanders

Dr. ir. Niko Wanders

Universitair hoofddocent
Landdegradatie en aardobservatie
030 253 7504
n.wanders@uu.nl

“Hoe kunnen we ons begrip van droogte en overstromingen verbeteren en hoe kunnen we de impact ervan verminderen?”

 

Onderzoeksfocus: hydrologische extremen en klimaatverandering

 

Niko Wanders is universitair docent Hydrologie en maakt deel uit van het onderzoeksthema Pathways to Sustainability. Zijn werk richt zich op extreme hydrologische gebeurtenissen: niet alleen hoe ze de samenleving beïnvloeden, maar ook hoe klimaatverandering invloed heeft op hoe vaak deze situaties voorkomen.


Niko staat bekend als een enthousiast wetenschappelijk spreker en neemt deel aan het publieke debat over onderwerpen gerelateerd aan droogte en klimaatverandering. Samen met watermanagers en besluitvormers verkent hij de mogelijkheden voor seizoensvoorspellingen en voor verbeterde evaluaties van de gevolgen van de droogte voor het klimaat in Nederland en in het buitenland. Hij brengt wetenschappers en kennisinstituten samen om lopend droogteonderzoek te bespreken en een snelle acceptatie van lopend droogte gerelateerd onderzoek in de samenleving te stimuleren.


Onderscheidingen

  • Een NWO-VIDI beurs in 2023, voor onderzoek naar het herstel tijdens en na droogte in zowel vegetatie als de hydrologisch cyclus.
  • Een ERC-Starting Grant in 2022 waarmee hij de oorzaken en gevolgen van langdurige droogte gaat onderzoeken in het weer, vegetatie en grondwater
  • De EGU Arne Richter Award for Outstanding Early Career Scientists in 2022 voor zijn onderzoek naar droogte en klimaatverandering.
  • De AGU Hydrological Sciences Early Career Award in 2020 voor zijn onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de hydrologie.
  • De KNAW early career award in 2020 voor zijn baanbrekend onderzoek naar de voorspellingen van grootschalige overstromingen en droogtes.
  • De UU Publiprice in 2019 voor zijn bijdrage aan het publieke debat, over onderwerpen gerelateerd aan droogte en klimaatverandering.
  • De NWO-Vening Meinesz in 2018 voor zijn onderzoek naar de voorspelbaarheid van overstromingen en droogtes op week- en seizoensgebonden tijdschema’s.
  • Een NWO-VENI-subsidie in 2017 waarmee hij de effecten van menselijk reservoir management op droogte in grootschalige rivierstroomgebieden kan onderzoeken.
  • Een persoonlijke NWO-Rubicon fellowship in 2015. Hij ontwikkelde een voorspellingssysteem voor seizoensgebonden droogte als onderdeel van dit Rubicon-onderzoek bij de Terrestrial Hydrology Research Group, Department of Civil and Environmental Engineering van Princeton University, Verenigde Staten.

Niko Wanders was lid van de Utrecht Young Academy tussen 2018 en 2023.