Dr. Frank van Rijnsoever

Dr. Frank van Rijnsoever

Universitair hoofddocent
Innovation Studies
030 253 7484
f.j.vanrijnsoever@uu.nl

Ik ben enorm nieuwsgierig naar hoe innovatie en ondernemerschap precies werken. Daarnaast vind ik dat de wetenschap als taak heeft om haar kennis toegankelijk te maken naar de samenleving. Dit kan via onderzoek en via onderwijs. Ik werk als Universitair Hoofddocent op het gebied van innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid. Daarnaast ben ik senior-fellow bij het Centre of Academic Teaching and Learning.

Mijn werk richt zich op de volgende vragen:

  1. Hoe kan een regio bijdragen aan het succes van innovatief en duurzaam ondernemerschap? Ik doe onderzoek naar zogenaamde ondernemerschapsecosystemen het onstaan en succes van ondernemerschap beinvloeden. Daarnaast kijk ik of bestaande sectoren of partijen een positieve of negative invloed hebben op dit ondernemerschap. Dit doe ik samen met collega's en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen in het ESMEE project, gefinancierd door NWO.
  2. Wat is de invloed van onderwijs en onderzoek aan universiteiten op innovatie en duurzame ontwikkeling? In het publieke debat en in de wetenschap wordt veel aandacht besteed aan hoe universitair onderzoek onze wereld beinvloedt. Ik richt mij daarentegen sterk op de rol van onderwijs in het creeeren van maatschappelijke verandering. Immers het zijn mensen die we opleiden die uiteindelijk het verschil maken.
  3. Hoe ziet onderwijs voor maatschappelijke impact eruit? Universiteiten zijn van oudsher erg gericht op de overdracht van kennis. Om een maatschappelijke bijdrage te leveren is het echter ook belangrijk dat studenten de juiste vaardigheden en ondernemende mindset ontwikkelen. Als onderdeel van het UU Senior Fellow programma werk ik aan onderwijs en onderzoek op het gebied van 'change agency'. 

Methodologisch voer ik zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek uit. Ik maak bij de analyse van data veel gebruik van nieuwe ontwikkelingen, zoals kunstmatige inteligentie.

Mijn volledige publicatieoverzicht staat op google-scholar


Op bezoek bij de Boji incubator in Shanghai, China

Presentatie in Eindhoven

Onderzoek naar succesvolle ondernemingen in Sillicon Valley