Projecten
Project
Ridderlijke Duitse Orde
Algemene projectbeschrijving

Met ruim 15.000 leden vormt Koninklijke Metaalunie een van de belangrijkste belangenorganisaties van Nederland. De vereniging, ontstaan uit de in 1903 opgerichte Bond voor Smedenpatroons in Nederland, verbindt ondernemers in het MKB-metaal, een bedrijfstak die aan bijna 200.000 werknemers werk verschaft en een omzet heeft van ruim 30 miljard euro.

In het voorjaar van 2023 verstrekte de Koninklijke Metaalunie de opdracht tot het schrijven van een studie die ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de organisatie in 2028 moet verschijnen. In deze studie  staat het vakmanschap van de ondernemers in het MKB-metaal centraal. Hoe ontwikkelde de bedrijfstak zich in de twintigste eeuw, welke kansen en bedreigingen ontmoetten de ondernemers en hoe gaven zij hun vakmanschap onder wisselende sociaaleconomische en politieke omstandigheden een passende invulling? En welke rol speelde de jubilerende ondernemersorganisatie in dit proces? De studie wil een antwoord  geven op de vraag hoe generaties van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun ambities en liefde voor het vak vorm gaven.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Bram Bouwens. Hij zal daarbij onder meer gebruik kunnen maken van uniek archiefmateriaal dat bij Koninklijke Metaalunie bewaard is gebleven.

Rol
Uitvoerder
Financiering
2e geldstroom - overig
Afgesloten projecten
Project
Geschiedenis van Heineken, 1864-2014 01-01-2011 tot 01-01-2014
Algemene projectbeschrijving

Het 150-jarig bestaan van Heineken in 2014 vormt de aanleiding om terug te kijgen naar de geschiedenis van de onderneming vanuit het perspectief van de 21e eeuw. Omdat Heineken tot de toonaangevende brouwerijen ter wereld behoort, is de geschiedenis van deze onderneming niet alleen van belang voor de onderneming zelf. Zij draagt ook bij aan een beter begrip van de bedrijfstak. Bij de geschiedenis van Heineken staat het thema van expansie via overnames en samenwerking centraal. Het is opmerkelijk dat Heineken, ondanks de vele overname en samenwerkingsverbanden, toch een sterke indentiteit als onderneming en als merk heeft opgebouwd. In deze studie komen verder thema's als marketing, internationalisatie, technologie, menselijk kapitaal en de voor- en nadelen van het familiebedrijf aan de orde. Resultaten van het onderzoek worden via papers gepresenteerd aan de academische collega's en het eindproduct is een boek ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de onderneming.

Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - overig Het project wordt geheel gefinancierd door Heineken
Project
Geschiedenis van de provincie Zeeland. 01-08-2008 tot 01-08-2014
Algemene projectbeschrijving

Dit project behelst een vierdelige beschrijving (ca. 1400 pp) van de geschiedenis van Zeeland van prehistorie tot nu. Dat is gebeurd volgens een geheel nieuw en origineel concept: de Matrix van de Geschiedenis van Zeeland (zie publicaties). Die matrix wordt gevormd door zes thema's en zes invalshoeken, die de vier delen samenhang en wetenschappelijke diepgang geven, terwijl met de matrix ook de toegankelijkheid van de boeken, die bestemd zijn voor een breed publiek, is vergroot. Er hebben ongeveer twintig auteurs aan dit project meegewerkt. 

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig
Project
100 jaar Royal Boskalis Westminister NV. De geschiedenis van de Nederlandse baggerindustrie. 01-01-2008 tot 31-12-2010
Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - overig
Project
Tastend door de tijd. Twee eeuwen onderwijs en zorg voor slechtzienden en blinden. 01-01-2006 tot 31-12-2008
Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig
Projectleden
Project
J.P. Graaf van Limburg Stirum (1873-1948). Tegendraads landvoogd en diplomaat. 01-01-2005 tot 31-12-2007
Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig
Projectleden
Project
Vooronderzoek Ihagee Kamerawerk 01-01-2005 tot 31-12-2005
Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig
Project
Concurrentie en concentratie in het Nederlandse bedrijfsleven gedurende de 20e eeuw 01-03-2004 tot 01-06-2012
Algemene projectbeschrijving

This study aims to describe and analyze the way Dutch businessmen tried to eliminate the risks of doing business during the 20th century. The study looks at different kinds of collusion, ranging from business interest associations and cartel-agreements to full mergers and acquisitions. Both quantitave and qualitative data will be used and the development of the concentration process will be illustrated by case studies. The firm is the focal point. The way Dutch businessmen cooperated will be compared to the daily practices in this field in US, UK and Germany. The theoretical approach of this project is derived from the literature on the 'business system' and 'the varieties of capitalism'.

Rol
Uitvoerder
Financiering
Anders 1e en 3e geldstroom
Project
Bedrijfsleven in Nederland in de 20ste eeuw (BINT) 01-01-2002 tot 01-01-2014
Algemene projectbeschrijving

The national research project Dutch business in the 20th century (Bedrijfsgeschiedenis in Nederland in de Twintigste Eeuw (BINT)) had the competitiveness and changing characteristics of the Dutch business system during the twentieth century as its main focus. The goal was to make an in-depth analysis of the most important elements of the Dutch business system and their adaptation over time to the major economic, social and technological developments of the 20th century. The analysis is internationally comparative because only in this way, the typical Dutch characteristics can be highlighted. The analysis is formed by relevant social theories, particularly, though not exclusively, drawn from institutional economics.

The BINT Projectwas initiated by the Business History Research Group of Utrecht University and its Research Institute. The Netherlands Economic History Archive (NEHA), the Erasmus University Rotterdam and the Foundation for the History of Technology at Eindhoven University also participated.

For more information, have a look at the project website.

Rol
Uitvoerder
Financiering
Anders 1e en 3e geldstroom