Utrechtse studente levert bijdrage aan opmars zonne-energie
Esthetische zonne-energiesystemen, geïntegreerd in de gebouwschil; ofwel Building Integrated Photovoltaic (BIPV). Het is de volgende stap in de ontwikkeling van zonne-energie. Doel is om in 2020 vijf procent van de totale zonne-energieproductie in Nederland hieruit te winnen. Utrechtse studente Energy Science Floor Osseweijer onderzoekt hoe andere landen die doelstelling willen behalen en hoe de Nederlandse BIPV-sector hiervan kan profiteren. Ze levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse roadmap.
Organisatieadviesbureau Berenschot presenteerde op 18 november de roadmap Bouwen aan BIPV, waaraan de Utrechtse studente Energy Science Floor Osseweijer een belangrijke bijdrage leverde. Building Integrated Photovoltaics (BIPV) combineert de energieproducerende functie van zonnepanelen met elementen die een functie dienen in de gebouwschil, zoals bijvoorbeeld isolatie of waterkering.
Elf uitdagingen
De Nederlandse BIPV-sector streeft er naar om in 2020 een aandeel van 5 procent te hebben in de hoeveelheid geproduceerde zonne-energie. Dit betekent dat de markt in slechts enkele jaren vertienvoudigt. De roadmap, gepresenteerd op het grootste jaarlijkse zonne-energiecongres Sunday, laat elf uitdagingen zien die de sector moet nemen om deze doelstelling te bereiken. Die uitdagingen liggen op het terrein van techniek, van de markt en het ecosysteem. Technische uitdagingen zijn onder meer vorm-, kleur- en maatflexibiliteit met behoud van kostprijs en rendement. In de markt is behoefte aan informatievoorziening en aan nieuwe businessmodellen. Uitdagingen voor het ecosysteem zijn bijvoorbeeld de samenwerking tussen de PV- en bouwsector en de integratie van BIPV in opleidingen.
Veel van elkaar leren
Floor Osseweijer onderzoekt voor Berenschot de internationale situatie. “Ik kijk hoe BIPV zich in andere landen ontwikkelt. In Frankrijk en Zwitserland zie je bijvoorbeeld dat BIPV een eigen vorm van overheidssubsidie heeft, terwijl Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geen onderscheid maken tussen subsidies voor normale zonnepanelen en BIPV.”
“In Nederland is het esthetisch aspect heel belangrijk”, vervolgt ze. “De stroomopwekkende zonnecellen moeten hier netjes geïntegreerd zijn in de gebouwen en het moet er mooi uit zien. Maar in onder andere Duitsland speelt dat nu nog veel minder. Omdat elk land op dit moment de focus heeft op een ander aspect, kunnen we heel veel van elkaar leren.”
Osseweijer levert met haar onderzoek belangrijke informatie voor overheid, kennisinstellingen en Nederlandse BIPV-bedrijven die geïnteresseerd zijn in export. Haar resultaten dragen bij aan de activiteiten van de onderzoeksgroep van Wilfried van Sark, die haar begeleidt.
Sustainability Universiteit Utrecht
Door haar expertise op het gebied van Sustainability te bundelen, ontwikkelt de Universiteit Utrecht integrale oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken en draagt zij bij aan een betere toekomst voor volgende generaties. Dit thema verbindt het excellente Utrechtse duurzaamheidsonderzoek uit de alfa-, bèta- en gammawetenschappen. De focus ligt op water, energie en een gezonde leefomgeving. Sustainability is een van de vier strategische onderzoeksthema’s van de Universiteit Utrecht.
Meer informatie over het onderzoeksthema Sustainability