Human rights are for everyone, everywhere

Large photos in neighbourhoods of Utrecht and meeting in Neude library

Jan Banning, Marjan Slob en Wim van Esch tijdens de bijeenkomst 75 jaar mensensechten
Fotograaf Jan Banning, geportretteerde Wim van Esch en Denkes des Vaderlands Marjan Slob. Foto: Laura Hompus.

Researchers, students and societal partners from Utrecht University reflect on 75 years of human rights. With a meeting in the Neude Library, with a website about human rights and with large portraits in various neighborhoods of Utrecht. They are Utrecht residents, photographed by artist Jan Banning. They are part of a special project by filmmakers from True Heroes Films, Utrecht University and Jan Banning. On December 10, 2024, the Universal Declaration of Human Rights will have existed for exactly 75 years. What do those human rights mean now, in 2023 in 'human rights city' Utrecht?

This event was held in Dutch, so this article continues in Dutch.

Op een publieke bijeenkomst in de Bibliotheek Neude op 10 december 2024 spraken onder meer de Denker des Vaderlands Marjan Slob, de Utrechtse wethouder Linda Voortman, fotografisch kunstenaar Jan Banning en wetenschappers Hanneke van Eijken en Antoine Buyse over het beschermen en versterken van mensenrechten. 

Babeth Fonchie, dichter
Babeth Fonchie. Foto: Laura Hompus.

Sprekers waren onder meer Inez de Boer van Shelter City (Utrecht) en Linda Nooitmeer van NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Uiteraard vertelden een paar van de geportretteerde Utrechters hun verhaal, zoals veteraan Wim van Esch, kinderrechter Tessa Dopheide en sportleraar Jamil Chami. Dichter Babeth Fonchie droeg poëzie voor. 

In de monumentale centrale hal van de bibliotheek was een mensenrechtenplein ingericht. Op deze plek konden bezoekers zich je laten inspireren door fotografie, film en kunst van Daisy Ranoe. Vele maatschappelijke partners die zich inzetten voor de mensenrechten in de stad presenteerden zich, zoals Utrecht in Dialoog, Samen naar de kliniek en het College voor de Rechten van de Mens.

Centrale Hal, bibliotheek Neude. Foto: Laura Hompus

“Het is begonnen als unieke samenwerking tussen filmmakers van True Heroes Films , de universiteit en fotografisch kunstenaar Jan Banning, zeggen Hanneke van Eijken en Antoine Buyse, docenten en onderzoekers rechtsgeleerdheid. “Vanuit de Universiteit hebben we samen met studenten onderzoek gedaan naar mensenrechten in Utrecht en naar de geschiedenis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Mensenrechtenonderwijs is van wezenlijk belang.”

Centrale Hal, bibliotheek Neude. Foto: Laura Hompus

Het resultaat is te zien op een website voor het grote publiek: uu.nl/uvrm. Daarop wordt uitgelegd wat kiesrecht, het discriminatieverbod, recht op onderwijs, recht op demonstreren, rechtshulp, gelijkheid voor de wet en alle andere artikelen die op 10 december in 1948 door de Verenigde Naties precies inhouden. De studenten hebben de dertig rechten uit de UVRM opnieuw opgeschreven voor iedereen van veertien jaar en ouder in begrijpelijke en toegankelijke taal.

Jamil Chami en Hanneke van Eijken. Foto: Laura Hompus.

Wat het project zo bijzonder maakt is dat mensenrechten ook worden verbeeld. Op de website zullen ook steeds meer portretten en minidocumentaires worden geplaatst die laten zien hoe mensenrechten in het dagelijkse leven raken aan allerlei Utrechters. We zien bijvoorbeeld portretten van Jamiel Chamie, sportleraar in Overvecht. Hij hoopt jongeren een toekomstperspectief te bieden. Ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen en dat ze in staat zijn dingen echt voor elkaar te krijgen. Wim van Esch, voormalig Afghanistan-veteraan is ’s nachts weer terug waar hij was. Wim: ‘mensenlevens liggen in jouw handen, vrede, vrijheid en veiligheid. Daar zie je wat het met mensen doet.’

Door de film- en fotoportretten gaan de mensenrechten uit 1948 leven. Jan Banning: “Ik heb mij met liefde aan dit project verbonden: mijn werk betreft al decennia lang mensenrechten in allerlei vormen en landen. Troostmeisjes, dwangarbeiders, armoede, onschuldige veroordeelden enzovoort. Om mij nu eens ook in mijn thuisstad Utrecht daaraan te wijden is heel bevredigend.”

Student Sjoerd Touwen, kinderrechter Tessa Dopheide (midden). Foto: Laura Hompus.
Lea (9 jaar) is een Utrechts kind, één van de geportretteerden. Foto: Laura Hompus.
Dr. Julie Fraser (rechts), onderzoeker en docent, betrokken bij het SIM. Foto: Laura Hompus.
Antoine Buyse, hoogleraar mensenechten aan de Universiteit Utrecht. Foto: Laura Hompus.
Decaan Elaine Mak, wethouder Linda Voortman en Marjan Slob. Foto: Laura Hompus
Roline Redmond, Utrechts schrijver, Weg tot de Wetenschap.
Kinderrechter Tessa Dopheide. Foto: © Jan Banning/Courtesy Galerie Fontana
Sportleraar Jamil Chami. © Jan Banning/Courtesy Galerie Fontana

Dit project is mogelijk gemaakt door: 

  • Alle betrokkenen bij mensenrechteneducatie aan de Universiteit Utrecht, waaronder het SIM.
  • Fotografisch kunstenaar Jan Banning 
  • Filmmakers van True Heroes Films
  • De gemeente Utrecht en veel maatschappelijke partners die ook betrokken zijn bij het mensenrechtenonderwijs
Bord op straat met een foto van Wim van Esch (gefotografeerd door Jan Banning)