De bacheloropleiding English Language and Culture is alleen in het Engels te volgen. Ga naar de Engelstalige website

Heb je altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van onze westerburen én de rest van de wereld? Dan is de opleiding English  Language and Culture wellicht iets voor jou!

Een wereldtaal

Bijna een miljard mensen op aarde gebruiken het Engels in hun dagelijkse communicatie. Ongeveer 400 miljoen daarvan spreken het Engels als moedertaal; Engels is een wereldtaal. En als je ook maar enigszins mee wilt doen in de maatschappij, wil je die taal kunnen spreken en lezen.

Les van Jane Austen en Charles Dickens 

Veel scholieren denken dat ze al Engels kunnen spreken. Jij niet. Jij weet dat er nog heel wat te leren valt. En Engels studeren betekent ook onderzoeken hoe de taal eigenlijk in elkaar zit en hoe mensen hem leren en verschillende versies ervan gebruiken. Bovendien maak je uitgebreid kennis met de Engelse cultuur en verdiep je je in sociale en politieke ontwikkelingen. Tijdens je studie leer je daarnaast elke dag wel een nieuw Engels woord. Dat doe je onder meer door het lezen van werken van grote schrijvers, en dus niet alleen aan de hand van grammatica. Deze fusie tussen taal, literatuur en cultuur maakt het leren van het Engels niet gemakkelijker, maar wel interessanter. 

English is a broad programme that offers something for everyone. It’s not all endless grammar lessons or more books than you can possibly read; it’s just about studying the language and country you’re mad about.

Fleur is a student
Fleur Kronenberg is student

Brits of Amerikaans Engels?

Onze studenten worden getraind om te klinken alsof Engels hun moedertaal is, met behulp van taallaboratoria en veel conversatie tijdens de colleges. Je kunt kiezen voor Brits Engels (voor wie als koningin Elizabeth wil klinken, of als Emma Watson of Benedict Cumberbatch) of voor Amerikaans Engels (om als Jennifer Lawrence of Chris Evans te klinken, bijvoorbeeld).

Je moet English Language and Culture in Utrecht studeren, omdat

  • we in Utrecht kijken naar het Engels vanuit een hedendaags perspectief. Dat betekent concreet dat je op de hoogte blijft van alle nieuwe literaire en taalkundige ontwikkelingen; Je bestudeert niet alleen Shakespeare, maar ook luchthavenborden.
  • je dan kunt studeren in het buitenland! Onze studenten verbleven onder andere in New York, Leeds, Edinburgh, Dublin en Cork.

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Engelse taal en cultuur in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan lid kunt worden van Studievereniging Albion. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, stedentrips( bijvoorbeeld naar Dublin) en korting op je studieboeken.

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Engelse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt. 

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Engels
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50290