Interview Nieloefaar

Nieloefaar | Foto: Jasmijn de Wit

'Het gaat meer om het verhaal' - interview met Nieloefaar

@nieloefaar is een Nederlandse zangeres, rapper, muzikant en actrice met Perzische roots. Ook zij gaat momenteel naar de Herman Brood Academie. Op haar vierde is ze begonnen met muziek maken (piano, gitaar en viool). Al gauw kwam ze erachter dat muziek een helend effect heeft. Ze heeft een succesvol Tiktok account met bijna 78k volgers en gebruikt dit om haar doelgroep te inspireren en te motiveren. Maar ze is ook regelmatig te zien op de buis; finaliste van The Voice Kids en actrice in onder andere Spangas en De 12 van Schouwendam (Videoland). Nieloefaar heeft shows gegeven in een uitverkocht Paradiso - het is haar streven om ooit de Ziggodome uit te verkopen.

Met wie zou jij willen UUniten?
Qua producers lijkt het me gaaf om te zitten met Spanker, omdat zijn beats vaak een eigen sound hebben. Hij is iemand die al lang in de scene zit en ik denk dat ik veel van zijn ervaringen zou kunnen leren. Qua artiesten lijkt me heel dope om te werken met onder andere Josylvio. Zijn teksten zijn real en dat inspireert me. Ook Yade Lauren is op muzikaal gebied zeker een grote inspiratie. Haar muziekstijl en stemgeluid geven me “boss girl energy”. Internationaal zou ik met Audrey Nuna willen UUniten. Zij heeft een hele specifieke stijl die mij aanspreekt en ik denk dat het een toffe mix zou kunnen worden.

Met welk gerne buiten de hiphop zou je graag een samenwerking willen doen, met welk artiest dan? Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen Dua Lipa (pop) en Martin Garrix (Dance).
Ik speel zelf sinds jongs af aan klassiek piano, gitaar en viool dus ik denk dat mijn interesse in klassieke muziek daar uit voort is gekomen. Daarnaast vind ik het ook leuk om te experimenteren met andere genres en talen zoals dance, R&B en pop (denk maar aan een Rosalia of Aya Nakamura). Zelf zing ik ook weleens in Farsi en Engels. Ik merk dat ik dan op een andere manier mijn creativiteit kan uiten.

Bij UUnited heeft het ontwikkelen van talent een belangrijke rol. Wat kan er wat jou betreft veranderen/ verbeteren op het gebied van talentontwikkeling?
Ik denk dat talentontwikkeling veel vanuit jezelf moet komen in de huidige muziekindustrie. Als je het graag wilt en er voor de volle 100% voor gaat, zul je jouw talenten op jouw manier leren ontwikkelen. Ik geloof dat dat voor iedereen anders is. Daarvoor is het wel belangrijk om uit je comfortzone te gaan, volledig jezelf te kunnen zijn, de confrontatie met jezelf aan te gaan en je emoties bloot te geven. Natuurlijk helpt het wel om gestimuleerd te worden door je omgeving. Ik heb gemerkt dat mensen vaak in hokjes denken in de muziekindustrie (qua genres en imago). Daarom denk ik dat er meer ruimte kan worden gecreëerd voor experimentatie, zodat artiesten zich niet hoeven te binden aan één ding en de vrijheid voelen om nieuwe dingen te proberen.

Wat maakt voor jou de ultieme hiphop act?
Ik geloof dat alles met een reden gebeurt. Als jij een sterk gevoel hebt dat dit jouw roeping is op dit moment, dan zou ik dat gevoel volgen en luisteren naar je intuïtie. Dat heeft mij, ook buiten mijn carrière om, enorm geholpen. Daarnaast vind ik, als artiest zijnde, dat het meer gaat om het verhaal wat je vertelt, de kunst en creativiteit dat geuit wordt, in plaats van het “opgepikt” worden door externe partijen. Voor mij is muziek een vorm van zelfexpressie en zelfheling en daar doe ik het dan ook voor. Als ik luisteraars daarmee kan raken en/of helpen, dan is mijn doel bereikt. Ik zou zeggen; ga op zoek naar jouw persoonlijke reden, waarom je dit wil doen. Dat zal je op lange termijn staande houden.

__________________________________________

Nieloefaar staat tijdens UUnited Muziekfestival 2022 op Podium 030.