Interview FFLean

FFLean

'Heb schijt' - interview met FFLean

Als voorprogramma voor De Jeugd van Tegenwoordig, Bokoesam’s Nachtvlinder tour en met optredens op o.a. Milkshake festival, WOO HAH!, ADE en Eurosonic Noorderslag liet @fflean al regelmatig haar gezicht zien aan het grote publiek. Zowel trap als Baile Funk, die rechtstreeks uit de favela's van haar moederland Brazilië afkomstig zijn, passeerden de revu. FFLean staat aan het begin van haar carrière, die even kleurrijk wordt ingezet als haar uiterlijk. FFLean is duidelijk klaar om te vlammen en staat voorop in de nieuwe stroming Nederlandse hiphop!

Met wie zou jij willen UUniten?
Ik denk dat mijn droom collab een productie van Pharell met een featuring van Ludmilla zou zijn. Ik ben heel benieuwd hoe Pharell een Baile Funk beat zou flippen naar zijn smaak en hoe ik daarop zou komen. Daarbij is Ludmilla een van de sickste vocalisten in Baile Funk/Pop in Brazilië. Misschien dope als Tokischa er ook op zou springen voor de ultieme gore schuur track.

Met welk genre buiten de hiphop zou je graag een samenwerking willen doen, met welke artiest dan? Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen Dua Lipa (pop) en Martin Garrix (Dance).
Ik zou nog wel een samenwerking willen met een soul/R&B vocalist zoals Yebba. Ik denk dat artiesten die zo muzikaal zijn alleen maar een toevoeging kunnen zijn aan je sound en creatieve ontwikkeling. Ik heb zelf altijd moeite met mijn kwetsbare kant te laten horen in mijn muziek, hierdoor denk ik dat een collab als deze juist een andere kant belicht.

Bij UUnited heeft het ontwikkelen van talent een belangrijke rol. Wat kan er wat jou betreft veranderen/ verbeteren op het gebied van talentontwikkeling?
Naar mijn mening willen labels altijd een kant en klaar product kunnen verkopen, terwijl als je zou investeren in de ontwikkeling van een artiest je veel langer kan genieten van hun succes. Bijvoorbeeld door middel van zang- en danslessen, stage presence en branding ofzo. Ik denk dat veel artiesten niet halen omdat de druk te hoog is en er geen ruimte is voor groei. Ik denk dat meer geduld in de industrie meer langdurige artiesten zou brengen in plaats van eendagsvliegen.

Als artiest zijnde kan het best lang duren voor dat je wordt opgepikt door de media en boekers waardoor je je kan afvragen: waar doe ik het voor? Wat zou jouw tip aan een beginnende artiest in zo’n situatie zijn?
Omring jezelf met een groep mensen die in jou geloven en je willen helpen met groeien. Geef niet op. Er gaan weken zijn dat alles zo goed gaat dat je je succes al ruikt en daarna zijn er weken dat je het gevoel hebt dat je een mier bent waarop is getrapt. Dat gevoel is normaal en elke artiest die ik ken heeft zich ooit zo gevoeld, probeer het niet te onderdrukken maar voel het even en haal er of inspiratie uit, of ga uitpluizen waar je onzeker over bent. Werk vervolgens aan die skills, zodat de volgende keer dat je in die negatieve emotie valt je eigenlijk weet van ‘ehh’ wacht ff ik ben gewoon hard; heb schijt.

Wat maakt voor jou de ultieme hiphop act?
Voor mij is de ultieme hiphop act er een die niet bang is om te lenen van andere genres, eentje die inspiratie haalt uit kunst en die kwetsbaar durft te zijn op stage en in hun muziek, een act die rauw en niet te gepolijst is en gewoon zichzelf kan zijn ten alle tijden. Dat is voor mij hiphop.

______________________________________________

FFLean is te zien op Podium 030 tijdens UUnited Muziekfestival 2022.