[Please visit the English version of this page for more details]

Slimme hulpmiddelen om complexe problemen op te lossen.

Zowel in de echte wereld, als in virtuele omgevingen, worden individuen, groepen, en de samenleving regelmatig geconfronteerd met complexe problemen waar ze (direct) op in moeten spelen. Om de juiste beslissing te nemen, moeten ze gegevens verzamelen, informatie beoordelen, en de nieuw gevonden kennis toepassen.

Hoe complexer het probleem, des te ingewikkelder elke individuele stap wordt;  en ieder afzonderlijk wordt al snel ongrijpbaar. Om dit knelpunt te overbruggen, richten we ons op het ontwerp en de analyse van intelligente, kennis-gebaseerde systemen, die de verschillende aspecten van besluitvorming aan pakken. Hierbij ondersteunen we ons zowel virtuele agents als mensen.

Ons Onderzoek

Kunstmatige intelligentie is een veld dat een zeer brede toepassing kent. Op de afdeling Kunstmatige Intelligentie in Utrecht werken we onder andere aan de volgende vraagstukken:

  • Data Analyse (vanuit Verschillende Bronnen)
  • Complexe Netwerken
  • Autonome agents
  • Agents die om gaan met Emotie en Sociale Houdingen
  • Voorspellingen en Besluitvorming

Vandaag de dag worden elke dag vanuit verschillende bronnen grote hoeveelheden data gecreëerd. Zonder slimme en geavanceerde data-analysetechnieken is het onmogelijk om deze allemaal te analyseren, en zo te profiteren van de enorme hoeveelheid informatie die we verzamelen.

De ontwikkelingen binnen het kunstmatige intelligentie-veld vindt een breed scala aan toepassingen. Bij vraagstellingen zoals ziektebestrijding en routeplanning worden intelligente algoritmen gebruikt om mensen te helpen een geïnformeerde keuze te maken of relevante informatie te markeren. Zoekmachines en social media-sites gebruiken kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld om interesses van gebruikers te voorspellen, of gepersonaliseerde content te leveren. En in (serious) games zorgt kunstmatige intelligentie er voor, dat computer-gestuurde personages logische keuzes maken en geloofwaardig reageren op de omgeving en de speler.

Algoritmes

De afdeling Algoritmes binnen het Informatica departement bestaat uit vijf groepen, die ieder kunstmatige intelligentie benaderd vanuit hun eigen perspectief (de groep-sites zijn in het Engels):

Samenwerken

We zijn altijd geïnteresseerd in samenwerkingsverbanden bij het onderzoek naar de thema's binnen kunstmatige intelligentie; zowel met onderzoeksinstituten als met bedrijven. Als u de mogelijkheden voor samenwerking wilt bespreken, neem dan contact met ons op.