Prof. dr. Henk Kummeling

Bestuursgebouw
Heidelberglaan 8
Kamer -
3584 CS Utrecht

Prof. dr. Henk Kummeling

Rector Magnificus
College van Bestuur
h.kummeling@uu.nl

“De universiteit is de plaats waar je alles kunt onderzoeken en onderwijzen waar een intelligent brein op kan komen, én vervolgens weer ter discussie kunt stellen.”

Onderzoeksfocus: verbinding tussen de universiteit en maatschappij, staatsrecht

Henk Kummeling (1961) is sinds 1 juni 2018 rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde rechten in Nijmegen en promoveerde daar in 1988. In 1994 volgde een benoeming tot hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Sinds 1995 is Henk Kummeling als hoogleraar Vergelijkend staatsrecht verbonden aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2008 en 2014 was hij decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). Hij was ook van 2005 tot 2017 voorzitter van de Landelijke Kiesraad.

In 2015 benoemde het College van Bestuur hem tot universiteitshoogleraar. Deze benoeming is een erkenning van zijn grote wetenschappelijke staat van dienst. Onderwijs en onderzoek vormen de rode draad in zijn carrière, die hij zowel binnen als buiten de academische wereld heeft uitgeoefend.

Passie voor onderwijs

Zijn passie voor onderwijs komt in diverse functies terug: zo was hij voorzitter van de commissie die tussen 2002 en 2006 het nieuwe 'Utrechtse onderwijsmodel' heeft ingevoerd. Ook doceerde hij in China, Indonesië, het VK, de VS, Suriname en Zuid-Afrika. Studenten rechtsgeleerdheid in zowel Utrecht als Tilburg hebben hem verschillende keren uitgeroepen tot 'docent van het jaar'.

Verbinding centraal

Meer interdisciplinariteit in onderzoek en onderwijs, internationalisering, kleinschalig en intensief onderwijs en verdere maatschappelijke verankering van de universiteit zijn voor Henk Kummeling belangrijke aandachtspunten. In zijn functie als rector magnificus pleit hij voor strategische keuzes die de UU maken tot een universiteit “met een hoofd én met een hart”.

Interessegebieden:

  • Staats- en bestuursrechtinstituties voor Open Samenlevingen
  • Onderwijsinnovatie
  • Interdisciplinair onderwijs en onderzoek
  • Internationalisering
  • Academisch leiderschap
  • Public engagementFotograaf profielfoto: Arnaud Mooij