Dr. B. (Bart) Spee

Dr. B. (Bart) Spee

Universitair hoofddocent
Inwendige Ziekten
030 212 1800
b.spee@uu.nl

“Met de stamcelbehandelingen die wij in het lab ontwikkelen, lopen wij wereldwijd voorop in het onderzoek naar leverziekten”

Wereldwijd overlijden per jaar zo’n twee miljoen mensen door leverziekten. Bij een vergevorderde leverziekte is transplantatie de meest effectieve - en soms enige - oplossing. Maar we kampen met een groot tekort aan orgaandonoren, waardoor artsen slechts tien procent van de leverpatiënten kunnen helpen. Bovendien neemt de vraag naar donorlevers alsmaar toe. Er is dus dringend behoefte aan alternatieve behandelingen. In het lab ontwikkelen Bart Spee en zijn collega’s stamcelbehandelingen, waarmee ze wereldwijd vooroplopen in het onderzoek naar leverziekten.
 

Adulte stamcellen
Bart Spee heeft meer dan achttien jaar ervaring in moleculaire biologie en is (co)auteur van meer dan zeventig wetenschappelijke publicaties. Hij is geïnteresseerd in de transplantatie van adulte stamcellen (organoïden) in een diermodel voor de ziekte van Wilson. Daarnaast werkt Spee aan het creëren van fysiologisch relevante in-vitromodellen voor toxiciteitstesten en/of metabole testen.  

1,4 miljoen voor bioprinten organen
Het consortium OrganTrans kreeg van de Europese Unie 6,4 miljoen euro, waarvan 1,4 miljoen voor Utrechts onderzoek onder leiding van Bart Spee en Kerstin Schneeberger. Het doel is om een bioprinter te ontwikkelen die van patiënt-eigen cellen organen kan printen.