Legal research into options for an integrated sustainability performance requirement for buildings

Commissioned by the Netherlands Enterprise Agency (RVO), the Utrecht Center for Water, Oceans and Sustainability Law of Utrecht University investigated whether there are legal obstacles to an integrated sustainability performance requirement in building regulations.

Please note, this research was done in Dutch, so this news item also continues in Dutch.

In deze video bespreken de onderzoekers Marlon Boeve (in beeld) Chris Backes en Ida Mae de Waal de belangrijkste resultaten.

De huidige bouwregelgeving kent aparte eisen voor de milieuprestatie en de energieprestatie van gebouwen. De energieprestatie en de milieuprestatie van een gebouw kunnen elkaar echter beïnvloeden.  Een integrale benadering maakt de totale duurzaamheidsprestatie van een gebouw meer inzichtelijk, zodat de vanuit duurzaamheidsoogpunt juiste keuzes kunnen worden gemaakt tussen de te treffen maatregelen. Onderzoekers van het Centrum hebben geanalyseerd of er juridische belemmeringen zijn voor een integratie van de twee eisen tot een integrale duurzaamheidsprestatie-eis. 

Daarbij is onder meer gekeken naar de richtlijn energieprestatie van gebouwen (2010/31/EU). Deze richtlijn stelt randvoorwaarden aan de energieprestatie-eis en speelt daardoor een rol bij de integratie van de twee prestatie-eisen. Het rapport laat zien welke mogelijkheden er zijn voor een integratie van de energie- en milieuprestatie-eisen waarbij wordt voldaan aan de randvoorwaarden van de richtlijn. Geconcludeerd is dat voor deze integratie geen nieuwe duurzaamheidsprestatie-eis in de bouwregelgeving dient te worden geïntroduceerd, maar dat de huidige milieuprestatie-eis (MPG) kan worden uitgebouwd en verbeterd door in (de bepalingsmethode van) deze eis ook rekening te houden met het energieverbruik van een gebouw in de gebruiksfase. 

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de transitie naar een circulaire bouweconomie, waarbij stimulerende wet- en regelgeving een belangrijk speerpunt is van de Transitieagenda Bouw. 

De auteurs zijn prof. dr. C.W. Backes, mr. dr. M.N. Boeve en mr. I.M. de Waal. Vragen over het onderzoek? Neem contact met ons op.