Rijstonderzoek in de Filipijnen

Wist je dat rijst niet onder water hóeft te worden gekweekt? In veel landen zetten ze rijst onder water om te voorkomen dat er onkruid gaat groeien. “Maar dat is tijdsintensief: de rijst moet dan plantje voor plantje worden geplant. Boeren zouden rijst liever willen zaaien, maar dan heeft rijst geen voorsprong meer op het onkruid en raakt dan snel overwoekerd”, vertelt de Utrechtse plantenwetenschapper Ronald Pierik. Hij werkte samen met het Filipijnse rijstinstituut IRRI aan het beter bestendigen van rijst tegen onkruid. Daarvoor was hij in de Filipijnen voor veldexperimenten.

“Rondom voedsel is gigantisch veel onderzoek te doen”, vertelt Rens Voesenek voorzitter van de Future Food Hub. “Met name het dreigende tekort aan voedsel is een groot probleem. We zullen méér voedsel moeten produceren, maar dat willen we tegelijk zo duurzaam mogelijk doen, waarbij de klimaatveranderingen bovendien niet echt helpen. Hitte, droogte, overstromingen… Je snapt dat hier een berg werk ligt.”

 

Lees meer