Prof. dr. M. (Mirjam) Nielen

Hoogleraar
Evidence Based Veterinary Medicine
030 253 6663
m.nielen@uu.nl
Projecten
Project
H2020 DECIDE project 01-07-2021 tot 30-06-2026
Algemene projectbeschrijving

Een Horizon 2020 project getiteld: “Data-driven control and prioritisation of non-EU-regulated contagious animal diseases (DECIDE)” met 19 partners uit 11 landen gecoördineerd door Gerdien van Schaik. Het doel van het DECIDE project is om data-gebaseerde beslissingsondersteunende hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee veehouders en/of dierenartsen onderbouwde keuzes kunnen maken voor de bestrijding van endemische infectieziekten in kalveren, vleeskuikens, biggen en zalm. In die keuze wordt rekening gehouden met de mate van voorkomen van de infectie, de directe productieschade, de welzijnsimpact en de kosten en baten van een eventuele behandeling. Het DECIDE consortium bestaat uit experts uit verschillende disciplines en sectoren, namelijk veterinaire epidemiologie en diagnostiek, sociale wetenschappen, economie,  dierenwelzijn, informatie technologie, artificiële intelligentie, data wetenschappen, en mechanistische en voorspellende modellering.

Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - EU
Project
1H4F - Kansen voor het Kalf in de Keten
Algemene projectbeschrijving

In het project Vitaal & Gezond Kalf (VGK) werken kennisinstellingen en het bedrijfsleven gezamenlijk aan het verbeteren van de weerbaarheid en het herstellend vermogen van jonge kalveren.

Rol
Uitvoerder
Financiering
1e geldstroom
Afgesloten projecten
Project
STOC free 10-03-2017 tot 09-03-2021
Algemene projectbeschrijving

In the STOC free initiative, 6 countries collaborate to construct the generic framework that will provide standardised and harmonised comparison of the output of different control programmes of cattle diseases that are not regulated by the EU and that are applied in the different MS. The framework will focus on comparison of the confidence of freedom of disease at different levels of aggregation such as animal, herd, region or country.

See for more information: http://www.stocfree.eu/ 

 

Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - overig The Dutch part of the STOC free project is funded by EFSA and the Ministry of Economic Affairs
Project
Incidentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij populaties van gezelschapsdieren; van handmatig bewerkte data naar geautomatiseerde incidentiemetingen. 01-10-2013 tot 01-10-2016
Algemene projectbeschrijving

Epidemiologische gegevens van gezelschapsdierpopulaties worden in dit project geautomatiseerd gemeten. Er is een systeem ontwikkeld waarmee alle diagnoses in gezelschapsdieren via een WHO-gebaseerde systematiek zijn vastgelegd in een boomstructuur. Deze gaat uit van orgaansystemen, die worden onderverdeeld in anatomische sublocaties en vanuit daar in diagnoses.Via het in de eerstelijns dierenartspraktijk beschikbare praktijkmanagementsysteem kan de dierenarts met deze structuur in enkele muisklikken en binnen 5 seconden de ziekte op een standaard wijze vastleggen. Daarbij ontvangt de gebruiker direct een differentiele diagnose waarin alle op dat moment nog mogelijke ziekten worden benoemd, waardoor een directe diagnostische richtlijn wordt geboden. Alle deelnemende dierenartspraktijken zijn via internet verbonden met een centrale database die is  ontwikkeld en wordt beheerd door het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Faculteit Diergeneeskunde. Diagnoses die tenminste twee weken ongewijzigd zijn gebleven worden automatisch aan de centrale database doorgegeven. Doordat dierenartsen op grote schaal participeren wordt een groot aantal gegevens verzameld. Hiermee kan de frequentie (incidentie) van ziekten maar ook van schadelijke raskenmerken worden gemeten. Verschillen tussen (gesloten, door verwantschap bepaalde) populaties duiden direct op erfelijke oorzaken. Rasgebonden erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken kunnen op basis van hun incidentie en ernst worden geprioriteerd, wat beleid mogelijk maakt om gezondere dieren te fokken. Door de continue dataverzameling kan ook worden vastgesteld of zulk beleid effectief is. Ook kan de gezondheidsstatus van dieren van verschillende herkomst (officiele fokkerij binnen het stamboek, commerciele fokkerij van look-alikes zonder stamboom, dieren afkomstig van import) worden vergeleken.
Voor erfelijke ziekten met hoge prioriteit wordt DNA onderzoek gedaan om de oorzakelijke mutaties te ontdekken. In de technische infrastructuur van Utrecht Life Sciences kan met de nieuwste DNA technologie worden gewerkt. In samenhang met een structurele samenwerking met enkele vooraanstaande Europese laboratoria kunnen grote aantallen erfelijke ziekten zo worden ontrafeld. De hieruit voortkomende DNA diagnostiek maakt gezonder fokken op korte termijn mogelijk, met behoud van de volledige genetische diversiteit binnen de populatie.
Het project is onderdeel van het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren. Hierin wordt niet alleen gezocht naar nieuwe wegen om welzijn en gezondheid van gezelschapsdieren mogelijk te maken. De ontwikkelde instrumenten maken ook veel erfelijke ziekten zichtbaar die voor vergelijkend biomedisch onderzoek en de ontwikkeling van de diagnostiek en behandeling van ernstige humane ziekten belangrijk zijn.
De epidemiologische gegevens zijn tevens een belangrijke basis voor benchmarking van de veterinaire praktijk en ontwikkeling van kwaliteitsinstrumenten zoals onderbouwde klinische  richtlijnen voor de geneeskunde van gezelschapsdieren.

Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - overig Ministerie van Economische Zaken, KNMvD, Dactari