Dr. Marleen Gillebaart

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H103
3584 CS Utrecht

Dr. Marleen Gillebaart

Universitair hoofddocent
Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie
030 253 1244
m.gillebaart@uu.nl

“Door te bestuderen hoe en waarom mensen keuzes maken, kunnen we ze 'nudgen' (een vriendelijk duwtje geven) tot gezonder en duurzamer gedrag.”

Onderzoeksfocus: succesvolle zelfregulatie, processen in het maken van keuzes

Marleen Gillebaart is universitair hoofddocent binnen de afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Na haar promotie in sociale psychologie in Amsterdam vertrok ze via Londen naar Utrecht om zelfcontrole te bestuderen. Haar onderzoek is gericht op het ontrafelen van het geheim van succesvolle zelfregulatie. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd hoe mensen langetermijndoelen behalen, ondanks de obstakels en verleidingen die ze hierbij op hun pad tegenkomen. Hierbij onderzoekt zij zowel intra-individuele processen, fysieke en sociale contexten, en de dynamiek tussen indidivu en context. 

Ze is betrokken bij het Self-Regulation Lab , dat verschillende aspecten van deze zelfregulering en zelfcontrole onderzoekt. Het lab onderzoekt ook de psychologische onderbouwing van nudges (‘duwtjes’), factoren die mensen helpen bij het maken van hun beoogde keuzes. Marleen Gillebaart maakt gebruik van experimenteel, cross-sectioneel en interventieonderzoek gecombineerd met zelfrapportage-, gedrags- en ervaringsmaten. Momenteel begeleidt Marleen Gillebaart een aantal promovendi binnen Regio Deal Foodvalley, een onderzoeks- en impactproject naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving. 

Naast haar onderzoekswerkzaamheden doceert Marleen Gillebaart bij de opleidingen Sociale Psychologie en Gezondheidspsychologie op bachelor- en (onderzoeks)masterniveau. Ook is ze sinds 2019 lid van de Utrecht Young Academy, een ontmoetingsplek voor jonge en talentvolle wetenschappers.

Interessegebieden:

  • Succesvolle zelfregulatie
  • Wilskracht
  • Nudging
  • Gezondheidspsychologie
  • Gezondere voedselkeuzes
  • Voedselomgeving