Prof. dr. Bert van der Zwaan

Prof. dr. Bert van der Zwaan

Hoogleraar
UBD centraal
g.j.vanderzwaan@uu.nl

“De veranderingen binnen de universiteit zijn nog nooit zo snel gegaan als de afgelopen 25 jaar. Ik denk ook dat we in 2040 een hele andere universiteit zullen aantreffen dan zoals we die nu kennen.”

Onderzoeksfocus: de toekomst van de universiteit, Biogeologie

Bert van der Zwaan (1952) is emeritus hoogleraar Biogeologie en was van 2011 tot 2018 Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht. Al vroeg in zijn carrière onderstreepte hij het belang van internationale samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek. Zijn bestuurlijke visie op beide gebieden kenmerkt zich door een interdisciplinaire en toekomstgerichte aanpak. Gedurende zijn loopbaan heeft Bert van der Zwaan hiervoor nauw samengewerkt met onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven in binnen- en buitenland.

De toekomst van de universiteit

In 2015 schreef Bert van der Zwaan het boek Haalt de universiteit 2040?, gebaseerd op gesprekken met collega's op drie verschillende continenten. In het boek concludeert hij dat de toekomst van de universiteit niet vanzelfsprekend is en heroverwogen moet worden. De publicatie ontving lovende kritieken van zowel binnen als buiten de academische wereld.

Warm hart voor onderwijs

Tijdens en ook na zijn periode als rector heeft Bert van der Zwaan verschillende initiatieven opgezet om de banden van de universiteit met andere onderwijsvormen te versterken. Een regionaal voorbeeld hiervan is 'Meet the professor' voor het basis- en voortgezet onderwijs. Ook richtte hij bij zijn afscheid, samen met dr. Wilma Wessels, het RechtOpLeren Fonds (ROLF) op. Het fonds biedt leerlingen en studenten in achterstandsposities kansen om het maximale uit hun talenten te halen.

Momenteel is hij onder meer voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en voorzitter van de Raad van Toezicht van Nuffic. In dat laatste combineert hij zijn bestuurlijke ervaring met een warm hart voor onderwijs en een heldere visie op internationalisering.


Interessegebieden:

  • Biogeologie
  • Toekomst van de universiteit
  • Toegankelijker maken van onderwijs
  • Internationalisering in onderwijs
  • Leiden van wetenschappelijke programma’s



Fotograaf profielfoto: Jorrit ’t Hoen