Prof. dr. A.M.J.J. (Alexandre) Bonvin

Nicolaas Bloembergengebouw
Padualaan 12
Kamer 1.22
3584 CH Utrecht

Prof. dr. A.M.J.J. (Alexandre) Bonvin

Hoogleraar
NMR Spectroscopy
030 253 3859
a.m.j.j.bonvin@uu.nl

“Ik wil de fundamenten van het leven begrijpen.”

Onderzoeksfocus: Biomoleculaire interacties, Biomoleculaire docking, Structuur en dynamiek, Biomoleculaire modellering, NMR-spectroscopie, Computationele structurele biologie

Prof. Alexandre Bonvin is hoogleraar Computationele Structurele Biologie en wetenschappelijk directeur van het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Het sociale leven van eiwitten

Bonvin onderzoekt hoe biomoleculen op elkaar inwerken. Biomoleculen zoals eiwitten, nucleïnezuren en lipiden zijn essentieel voor alle levende organismen. In zijn onderzoek probeert Bonvin het sociale leven van eiwitten bloot te leggen, of hoe ze elkaar herkennen om hun werk te kunnen doen. De vorm van de eiwitten speelt hierbij een belangrijke rol en deze kunnen alleen worden onderzocht met behulp van geavanceerde computermodellen.

 

Computermodellen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen

De computermodellen van Bonvin geven tot in detail inzicht in de verschillende processen die zich binnen het lichaam afspelen. Zo is zijn onderzoek het begin van een ketenproces dat de doelgerichte ontwikkeling van nieuwe medicijnen mogelijk maakt. Als coördinator van het Europese WeNMR-project (worldwide e-Infrastructure for NMR and structural biology), zorgt Bonvin er ook voor dat de nieuwste computermodellen en technologieën beschikbaar komen voor collega-onderzoekers over de hele wereld. Zo levert zijn fundamentele onderzoek een belangrijke bijdrage aan de toegepaste wetenschap.


Video's (Engelstalig)

Leeropdracht
Computationele structuurbiologie