Prof. dr. R. (Roos) Masereeuw

Prof. dr. R. (Roos) Masereeuw

Vicedecaan
Algemeen FBW
Hoogleraar
Pharmacology
030 253 3529
r.masereeuw@uu.nl

Roos Masereeuw behaalde in 1991 haar M.Sc. in Biofarmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Na haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen begon ze in 1997 aan het Radboudumc als universitair docent. In 2002 werd ze daar universitair hoofddocent na toekenning van een Aspasiasubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sinds 2014 is Roos Masereeuw als hoogleraar aangesteld bij het departement Farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en sinds november 2018 als wetenschappelijk directeur van het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen (UIPS).

Masereeuw is auteur van meer dan 240 publicaties, hoofdstukken van boeken en overzichtsartikelen. Ze heeft haar werk op veel internationale podia mogen presenteren, onder meer bij de jaarlijkse bijeenkomsten van de American Association of Pharmaceutical Sciences (AAPS), de International Society for the Study of Xenobiotics (ISSX) en de British Pharmacological Society.

In 2009 ontving ze de Schering-Plough onderzoeksprijs van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie (NVF) en in 2010 de Prix Galien als erkenning van haar bijdragen aan het farmacologisch onderzoek in Nederland. In 2015 werd Masereeuw verkozen tot fellow van de AAPS. In 2018 is ze verkozen tot promotor van het jaar binnen de Graduate School of Life Sciences aan de Universiteit Utrecht (14 PhD-programma’s en ongeveer 1750 PhD-kandidaten). In 2022 is ze benoemd als lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Overige werkzaamheden:

  • Vicevoorzitter van de Tafel Levenswetenschappen, NWO-ENW
  • Voorzitter Taskforce Farmaceutische Wetenschappen NL
  • Lid Sectie Wetenschap van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie
  • Lid Editorial Advisory Board Nature Reviews Nephrology
  • Lid Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting
  • Lid wetenschappelijke adviesraad Cell4Pharma